UGent neemt eind 2020 supercomputer Hortense 2 in gebruik

De supercomputer, met een RAM-geheugen van bijna 100 TB en piekprestaties tot 3,3 petaflops, zal de grootste van haar soort in Vlaanderen worden, en wordt inzetbaar voor allerlei onderzoek.

Trefwoorden: #computer, #CPU, #datacenter, #DICT, #GPU, #Halley, #Hortense, #komeet, #opslagcapaciteit, #PB, #petaflops, #processor, #RAM, #supercomputer, #TB, #Tier1, #UGent, #VSC

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe Tier1 supercomputer van het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) vindt eind 2020 onderdak in het datacenter van de UGent op campus de Sterre. Dit wordt het nieuwe ‘superbrein’ van de Vlaamse universiteiten.

Hortense kan uitpakken met de volgende troeven:

  • Meer dan 44.000 CPU-cores (processoren)
  • 88 GPU's of graphical processing units
  • Een totaal RAM-werkgeheugen van bijna 100 TB
  • Een opslagcapaciteit van meer dan 3 PB (nog eens 30 keer zoveel)

Als ze helemaal op dreef is, haalt Hortense piekprestaties tot 3,3 petaflops, dat zijn 3.300.000.000.000.000 bewerkingen per seconde. Ze wordt daarmee wellicht één van de 500 snelste supercomputers wereldwijd.

De Tier1 supercomputer van het VSC is beschikbaar voor alle Vlaamse onderzoekers, in alle onderzoeksdomeinen. Computertijd aanvragen is gratis, maar gebeurt wel in het kader van een project. Het projectvoorstel moet door een speciale beoordelingscommissie aanvaard worden.

Het datacenter van de UGent, in 2010 speciaal gebouwd voor de allereerste Vlaamse Tier1 supercomputer die er in 2012 neerstreek, krijgt dit jaar nog een upgrade om de nieuwste Tier1 in de beste omstandigheden te laten werken.

Het beheer en onderhoud is de verantwoordelijkheid van het HPC-UGent team van DICT.


ACHTERGROND
De naam ‘Hortense’ is een verwijzing naar Nicole-Reine Lepaute (roepnaam Hortense), geboren in 1723. Zij was één van de eerste bekende menselijke computers, die verscheidene zware astronomische berekeningen heeft uitgevoerd. Eén van haar wapenfeiten was een nauwkeuriger voorspelling van de komst van de komeet Halley.