Bij uitrol 5G speelt cyberveiligheid cruciale rol

Uit een enquête van Fortinet blijkt dat 5G omzetkansen biedt, maar enkel indien de nieuwe 5G-diensten veiliger zijn en beter aansluiten op zakelijke toe­pas­sings­scenario’s.

Trefwoorden: #5G, #cyberveiligheid, #Fortinet

Lees verder

Nieuws

( Foto: efks - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - 5G bezit het potentieel om de zakelijke en consumentenmarkt een impuls te geven met voordelen als hogere snelheden, minder latency en meer bandbreedte.

Deze vijfde generatie van mobiele communicatiestandaarden effent daarnaast de weg naar verbeteringen van toepassingen op het gebied van de gezondheidszorg, smart cities, zelfrijdende voertuigen enzovoort. 5G maakt ook nieuwe toepassingen mogelijk die de levenskwaliteit verbeteren.

De nieuwe mobiele technologie zorgt tegelijkertijd voor een forse toename van het aantal verbonden apparaten. Dit biedt cybercriminelen nieuwe kansen om geld te verdienen. Met deze gedachte in het achterhoofd moeten mobiele providers en bedrijven een krachtige strategie voor cybersecurity hanteren die bescherming biedt voor hun complete infrastructuur, van de kern van het mobiele netwerk tot de netwerkrand.

Bijna 90% van alle respondenten van deze enquête denkt dat hun investeringen zullen resulteren in een groei van de gemiddelde omzet per gebruiker. Die groei zal naar verwachting evenredig worden verdeeld tussen publieke en private 5G-netwerken. De kans is echter groot dat minstens de helft van alle netwerken door operatoren zal worden gebouwd en beheerd. Operatoren kunnen zich mogelijk verzekeren van maar liefst 75% van de totale omzet binnen de 5G-markt.

64% van de respondenten denkt dat dit alleen kan worden gerealiseerd door de bestaande netwerkbeveiliging op te voeren. Dat geldt zowel voor de architectuur als alle operationele processen. Daarnaast vindt bijna 75% van alle respondenten dat het optimaal laten aansluiten van netwerkoplossingen op specifieke zakelijke toepassingen bijzonder belangrijk dan wel van cruciaal belang is. Dat geldt in het bijzonder voor toepassingen in verticale markten als transport, logistiek, productie, automatisering en gezondheidszorg.

Om succes met 5G te boeken zullen de meeste operatoren samenwerkingen op basis van gedeelde verantwoordelijkheid moeten aangaan met hun branchegenoten en zakelijke klanten. 44% ziet cloud providers als partners, of in ieder geval grotendeels. Slechts 11% ziet cloud providers als volbloed concurrenten.

Cybersecurity blijkt een topprioriteit van de respondenten te zijn. Ruim 80% meent dat de ingebouwde beveiligingsfuncties van de 5G-specificaties van het 3rd Generation Partnership Project (3GPP) weinig meer zijn dan een basisniveau voor de 5G-markt. 62% denkt bovendien dat sommige dan wel de meeste 5G-toepassingen om extra beveiligingsfuncties zullen vragen.

Volgens Fortinet zal de opkomst van 5G en de groei van het bedreigingslandschap mobiele operatoren en bedrijven noodzaken om een holistische beveiligingsaanpak te hanteren, zodat ze grip op deze dynamische omgeving kunnen krijgen.


Fortinet (geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging) liet deze enquête uitvoeren door TelecomTV, in samenwerking met HardenStance en ETSI.