Unieke samenwerking brengt academici naar Limburgse kmo’s

Voka – Kamer van Koophandel Limburg en UHasselt koppelen twaalf doctorale en postdoctorale onderzoekers aan drie Limburgse kmo’s: Certimed, LED Techno en Vos Technics.

Trefwoorden: #Certimed, #doctoraal, #From Phd to SME, #kmo, #KvK Limburg, #LED Techno, #Limburg, #onderzoekers, #postdoctoraal, #UHasselt, #Voka, #Vos Technics

Lees verder

HR

( Foto: lightwise - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het project ‘From Phd to SME’ lanceerde in juli een oproep voor Limburgse bedrijven die hun bedrijfsvoering kritisch willen doorlichten samen met een team van doctorandi en postdocs.

Voka – KvK Limburg en UHasselt selecteerden vervolgens drie Limburgse kmo’s die deelnemen aan dit uniek project: Certimed (Hasselt), LED Techno (Heusden-Zolder) en Vos Technics (Herk-de-Stad).

"Wij zitten met Certimed middenin een intensief transformatietraject", zegt algemeen directeur Bart Teuwen. “We kiezen voor meer digitalisering en verruimen ook ons aanbod met onder meer consultancy en een softwareapplicatie. Dat vraagt om een switch binnen onze organisatie. De onderzoekers kunnen ons hopelijk een frisse blik geven op hoe we dat in 2021 kunnen aanpakken.”

“De deelname aan dit project is voor mij tweeledig. Enerzijds wil ik doctorandi helpen om beter hun weg te vinden in het professionele werkveld. Anderzijds hoop ik dat zij mij nieuwe inzichten kunnen geven”, zegt Peter Van Eylen, CEO van LED Techno.

De ondernemingen werden ieder gekoppeld met een team van vier doctoraatsonderzoekers. Zij ontdekken in zes theoretische modules meer over de strategische bedrijfsvoering in kmo’s.

Daarna passen ze die kennis toe op de kmo en maken ze een actieplan voor de uitdagingen waar het bedrijf voor staat. De kmo’s en onderzoekers krijgen tijdens het hele traject begeleiding van twee coaches, Frank De Craecker en Stefan Vanderick.

“We hebben de teams zo heterogeen mogelijk gemaakt. Er zijn veel faculteiten vertegenwoordigd: bedrijfseconomische wetenschappen, wetenschappen, revalidatiewetenschappen, geneeskunde & levenswetenschappen, architectuur & kunst. Die diverse achtergronden zullen leiden tot verrassende inzichten bij de ondernemingen”, zegt rector Bernard Vanheusden.

De samenwerking tussen Voka – KvK Limburg en UHasselt bewijst dat een sterke onderwijsinstelling noodzakelijk is. “Zeker in crisistijden hebben we nood aan een sterke universiteit”, aldus besluit gedelegeerd bestuurd Johann Leten.

"Zo houden we niet alleen het talent in onze provincie, maar beschikken we over kennis en expertise om onze bedrijven te sturen richting een duurzame toekomst. De innovatie-begeleiding die wij geven aan ondernemingen is een mooie aanvulling daarop."