Industriële proefproductielijn maakt ontwerp van fotonische chips betaalbaar

Geïntegreerde chips gebaseerd op fotonica (zogenaamde PIC's) gaan een grote rol gaan spelen in de toekomstige technologieën op het gebied van communicatie, detectie en quantumcomputers.

Trefwoorden: #fotonica, #fotonische chips, #PIC, #proefproductielijn, #TU/e

Lees verder

research

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.BE - Fotonen kunnen grote afstanden afleggen in optische vezels, terwijl fotonische systemen informatiedichtheden bieden die stukken groter zijn dan elektronische systemen. Dit is veelbelovend voor fotonische geïntegreerde schakelingen (PIC's) en kan leiden tot snellere, nauwkeurigere en energiezuinigere apparaten voor detectie-, beeldvormings- en communicatietoepassingen.

De toeleveringsketens worden nu op elkaar afgestemd om de ontwikkeling van PIC-producten. JePPIX (Joint European Platform for Photonic Integration of Components and Circuit) JePPIX heeft bijvoorbeeld de kosten voor het maken van de eerste prototypes al terug gebracht dankzij hun open access foundry-model, waardoor veel vernieuwers en onderzoekers met PIC-technologieën hebben kunnen experimenteren.

Met behulp van het Pilot Manufacturing product verwijdert dit industriële platform nu het volgende obstakel om het maken van producten te vergemakkelijken. Met behulp van dit product kunnen bedrijven die niet over de nodige faciliteiten beschikken, op systematische wijze fabricageklare ontwerpen creëren en evalueren.

De toeleveringsketen bestaat uit leveranciers van ontwerptools, professionele ontwerpers, foundries en deskundigen op het gebied van testautomatisering. Deze nieuwe ontwikkeling maakt de belangrijkste technologische en operationele aspecten van PIC-fabricage openlijk toegankelijk voor zoveel mogelijk PIC-ontwikkelaars. Hierdoor zijn klanten in staat om de supply chain te configureren op basis van hun eigen expertise en eisen.

In termen van PIC's is indiumfosfide (InP) het materiaal bij uitstek als het gaat om prestaties. Integratie biedt de weg naar schaalvergroting en kosten. JePPIX's generieke fotonische integratieplatform maakt ook gebruik van een van de belangrijkste voordelen van het PIC-ontwikkelingsproces; namelijk de mogelijkheid om een grote verscheidenheid aan native circuitcomponenten zoals lasers, fotodetectoren en optische versterkers op te nemen op hetzelfde substraat.

Deze generieke integratiebenadering resulteert in stabielere en reproduceerbare prestaties in chips, een efficiënte ontwerpstroom en een snellere productie.


Klik hier voor meer informatie over JePPIX en de pilotline


ACHTERGROND
JePPIX (consortium in 2006 opgericht) is een levendige gemeenschap van foundries, softwareleveranciers, test- en verpakkingsbedrijven, technologische vernieuwers, leveranciers en facilitators die een sleutelrol spelen in het bepalen van de weg naar de commercialisering van geïntegreerde fotonische apparaten.