De EIT-Awards gingen dit jaar naar ...

De jaarlijkse prijzen van het European Institute of Innovation and Technology (EIT) werden gisteren virtueel uitgereikt in Budapest.

Trefwoorden: #EIT, #Europa, #innovatie, #ondernemerschap, #technologie, #vrouw

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Deze EIT-prijzen gaan naar Europees ondernemertalent, innoverende vrouwen, start-ups, scale-ups en innoverende projecten.

De winnaars in de vier verschillende categorieën -EIT CHANGE Award, EIT Innovators Award, EIT Venture Award, en EIT Woman Award- ontvangen €50.000 aanmoediging. De tweede en derde krijgen respectievelijk 20.000 en 10.000 euro.

De EIT Change Award ging naar Chaitanya Dhumasker, die MonitorFish (Berlijn) oprichtte en viskwekerijen een AI-management software aanbiedt die hen doorheen allerhande analytische gegevens leidt, slimme alarmen en rapportages verzorgt waardoor ze beduidend minder visverlies kennen en tegelijk hun operationele kosten kunnen drukken.

De tweede prijs ging naar de Franse Martin Boutiere van Nutr’Avenir, een research platform dat enterale voeding ontwikkelt voor kankerpatiënten in chemotherapie.

De derde prijs ging naar Arpit Singh Parmar bij het Belgische Metheore dat uitpakte met de LaserSieve, een online 3D-meetoplossing die de doorvoer, grootte en vorm van materialen in zware industriële omgevingen opmeet en waarmee in realtime eventuele procesafwijkingen onmiddellijk te detecteren en bij te sturen zijn.

De EIT Innovators Award, dat tegelijk ook ‘teamwerk’ huldigt, ging naar de Spaanse Andreu Martínez Climent, Corify Care (Madrid) voor het ACORYS-project (waaraan voorts ook deelnamen: SERMAS (ES), Universitat Politècnica de València (ES), University of Oxford (UK), ATOS (ES), FIBMED (DE) and GENESIS Biomed (ES). ACORYS is een medisch apparaat dat helpt bij de diagnose en behandeling van hartritmestoornissen.

De tweede prijs ging naar de Nederlandse Serena Dorrestijn voor de sociale SARA-robot die ingezet wordt in zorginstellingen, verpleeghuizen en ziekenhuizen. Innovatiepartners zijn Bright Cape (NL), TU Berlin (DE), Forum Virium(FI) en GIM (FI).

De derde prijs ging naar de Spaanse Maria Jose Jurado, bij InnoLOG dat innovatieve sensoren en labtechnologieën inzet in de zoektocht naar grondstoffen. Innovatiepartners hier zijn Spanish National Research Council (ES) General Council of the Catalan Chambers of Commerce (ES), Consiglio Nazionale delle Ricerche (IT), Geological Survey of Slovenia (SI), GeoZS (SI), Geological Survey of Sweden (SE), Magnesitas Navarras S.A. (ES), Universidad Politécnica de Madrid (ES) en de Universitat Politècnica de Catalunya (ES).

De EIT Venture Award. Deze prijs erkent start-ups en scale-ups die een versnelling genoten dankzij de EIT-gemeenschap. Winnaar hier werd Filippo Bosco bij BluSense Diagnostics (Kopenhagen) dat een op nanotechnologie gebaseerd point-of-care bloedtestplatform ontwikkelde om heel snel, binnen enkele minuten, levensbedreigende ziekten te diagnostiseren met één enkele druppel bloed.

Volgde Karthik Laman Kunjali, Stockholm Water Technology (Zweden) dat een waterzuiveringstechnologie ontwikkelde met lage energievoetafdruk die ingezet kan worden in de industrie, commercieel en voor huishoudgebruik. De derde prijs ging naar de Zwitserse Brijdeep Sahi met SwissDeCode, dat DNA-detectieoplossingen biedt voor voedselauthenticatie, compliance en veiligheid.

De EIT Woman Award, die inspirerende vrouwelijke ondernemers en innovatieleiders erkent, ging naar Cristina Aleixendri Muñoz bij Bound4blue (Barcelona) dat twee innovatieve wingail-systemen ontwikkelde voor grote schepen. Deze innovatieve zeilen kunnen de C02-uitstoot in de zeevaart fors verminderen.

Tweede werd de Nederlandse Dorine Duives bij CityFlows dat dashboards bouwt voor crowd management waarmee gemeenten, exploitanten en organisatoren van evenementen efficiënter en proactief kunnen ingrijpen of bijsturen.

Derde werd Maria McKavanagh, die op het ogenblik van de prijsuitreiking net haar baby de borst gaf, bij Verv Technology (VK) dat de prestaties, conditie en status van witgoed, verwarmingsapparatuur en andere elektrische artikelen meet en in real-time bewaakt waardoor men falen kan voorspellen en lokaliseren met diagnose op afstand tot op componentenniveau.

De EIT Publieksprijs tenslotte ging naar Karthik Laxman Kunjali, Stockholm Water Technology (Stockholm), die ook al de tweede prijs won in de EIT Venture categorie.


ACHTERGROND
EIT werd in 2008 opgericht en is deel van het Horizon 2020 programma. Het ondersteunt ondernemers, innovatoren en studenten bij het realiseren van hun ideeën door het opzetten van Europese partnerships of innovatiegemeenschappen.