Twaalf transformationele technologieën

De jaarlijkse lijst met Lux Research technologieën en trends, die de wereld het komende decennium vorm zullen geven, is uitgekomen.

Trefwoorden: #autonome voertuigen, #Foresight, #Luc Research, #natuurlijke taalverwerking, #NLP, #plastic recycling

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.BE - "Foresight 2021: Top Emerging Technologies to Watch” bouwt op eigen data science-tools en expert inzicht.

Het rapport rangschikt twaalf sleuteltechnologieën en trends die de wereld het komende decennium zullen veranderen. Als de drie belangrijkste technologieën noemt het rapport: autonome voertuigen, natuurlijke taalverwerking en plastic recycling.

Autonome voertuigen worden veiliger en efficiënter en dat zal de markt aandrijven. Zelfrijdende voertuigen zullen mobiliteit en logistiek transformeren, gewoon omdat er niemand meer achter het stuur moet.

Natuurlijke taalverwerking: het aandrijven van apparaten zoals stemassistenten, machinevertaling en chatbots, natuurlijke taalverwerking (Natural Language Processing) -patenten kenden de afgelopen vijf jaar een CAGR van 44% en meer dan 3.000 publicaties per jaar.

Plastic recycling: grote producenten van consumentenproducten verbonden zich ertoe de recyclingpercentages op te trekken en innoveren met het recycleren van afval tot producten met meerwaarde. De sector lokt vele startups.

Tien van de twintig technologieën van vorig jaar -de helft!- staan ??niet meer op de lijsten van dit jaar. Dat wijst er niet alleen op dat de veranderingen in het innovatielandschap zeer dynamisch zijn -en dus ‘relatief’?- maar ook wel degelijk impact hebben.

Een voorbeeld: 5G-netwerken stonden vorig jaar aan de kop van de lijst maar, nu de uitrol van 5G écht is begonnen, komen ze er helemaal niet meer in voor. Niet omdat 5G-netwerken niet meer belangrijk zouden zijn, wel integendeel. Ze zijn nog steeds belangrijk maar staan nu gebetonneerd op ieders radar.

Dit jaar -hoe kan het ook anders?- eveneens technologieën die een rol spelen bij het bestrijden van de COVID-19-pandemie. "Technologieën uit onze lijsten, zoals digitale biomarkers en AI-geactiveerde sensoren, kunnen bedrijven helpen weer aan de slag te gaan", legt Michael Holman, Vice President of Research en hoofdauteur van het rapport uit.

“Maar ondanks alle veranderingen door de pandemie, blijven de belangrijkste megatrends van kracht. Technologieën die deze transities ondersteunen, zoals autonome voertuigen, alternatieve eiwitten en groene waterstof, zullen daardoor hun vaart behouden.”


ACHTERGROND
De technologieën voor het rapport worden gekozen op basis van scores van het Lux Tech Signal, een meting die is samengesteld uit een verscheidenheid aan innovatiegegevensbronnen, met input van de experts van Lux. Ook de top vijf technologieën in vijf belangrijke industrieën komen aan bod: chemie en materialen, auto-industrie, voedsel en landbouw, elektronica en IT, en energie.

Download het rapport "Foresight 2021”