500.000 euro Vlaamse steun voor BlueChem-incubator

Vlaams minister Crevits heeft deze steun toegekend aan BlueChem, de allereerste Vlaamse incubator, die zich richt op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie en circulaire economie.

Trefwoorden: #BlueChem, #chemie, #duurzaam, #duurzame chemie, #essenscia, #incubator, #innovatie

Lees verder

nieuws

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - De ambitie van deze chemie-incubator is om beloftevolle start-ups en ambitieuze groeibedrijven te helpen om hun duurzame innovaties voor de chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot op industriële schaal.

Zowat een half jaar na de opening is de beschikbare labo- en kantoorruimte op het eco-bedrijventerrein Blue Gate Antwerp al voor ruim een derde ingevuld. De eerste zeven ondernemingen (Arpadis, Calidris Bio, Creaflow, IBEVE, InOpSys, Peace of Meat en Triple Helix) vertegenwoordigen een brede waaier aan vernieuwende en milieuvriendelijke technologieën.

De steunbijdrage Vlaams Minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits vergroot de slagkracht van BlueChem om startende en jonge ondernemers in de opstartfase optimaal te ondersteunen, nog meer start-ups aan te trekken en de industriële opschaling van innovaties te versnellen.

Het steunbedrag van maximaal 500.000 euro wordt tot 2025 uitbetaald in jaarlijkse schijven met tussentijdse evaluatiemomenten. BlueChem krijgt ook een belangrijke rol in het partnernetwerk van VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.


ACHTERGROND
BlueChem is een initiatief van essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen, de stad Antwerpen, onderzoeksorganisatie VITO en Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen.

De focus van de incubator ligt op de omzetting van afval en CO2 in herbruikbare chemicaliën, industriële toepassingen voor bio-gebaseerde materialen, producten beter herbruikbaar en recycleerbaar maken binnen een circulaire economie en productieprocessen heruitvinden om meer te produceren met minder energie, minder grondstoffen en minder afval.


Meer info op www.bluechem.be