Hugo Thienpont wint SPIE Gold Medal Award

VUB-professor Hugo Thienpont, vicerector Innovatie- en Valorisatiebeleid en onderzoeksdirecteur van de VUB-onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics heeft de SPIE Gold Medal 2021 gewonnen.

Trefwoorden: #B-PHOT, #fotonica, #gold medal award, #Hugo Thienpont, #International Society for Optics and Photonics, #SPIE

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - De Gold Medal Award van de International Society for Optics and Photonics (SPIE) is één van de hoogste erkenningen in het vakgebied van de fotonica. De award is een erkenning van zijn baanbrekende visie op fotonica en de impact die zijn onderzoek en de implementatie ervan heeft op onze maatschappij.

Thienpont is de oprichter van de VUB-onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics. Hij lanceerde een ingenieurscurriculum rond fotonica en stond aan de wieg van Photonics4Life, SPIE Photonics Europe, Photonics21, PhotonHub Europe en het pan-Europese Network of Excellence on Micro-Optics (NEMO). Tevens is hij mede-oprichter van het International Year of Light (IYL) en de International Day of Light (IDL) van UNESCO.

“De disruptieve instrumenten die Thienpont ontwikkeld en geïmplementeerd heeft in de voorbije decennia, hebben een zichtbare impact gehad op het onderwijs, het onderzoek, de innovatie en welzijn in Vlaanderen, Europa en ver daarbuiten”, aldus SPIE. “Hij was een van de eerste onderzoekers in Europa die de potentiële impact van fotonica zag als een nieuwe onderzoeks- en ingenieursdiscipline, maar ook als ‘Key Enabling Technology’”.

Enkele toepassingen van zijn onderzoek zijn vandaag te vinden in verschillende industrieën: augmented- en virtualrealitybrillen, microscopen, medische endoscopen, ruimtetelescopen en microsatellieten.

De Gold Medal en bijhorende geldprijs van 10.000 dollar zullen komende zomer uitgereikt worden tijdens de conferentie ‘SPIE Optics & Photonics 2021’ in de VS.


ACHTERGROND
Fotonica (de wetenschap en technologie van het licht) is een digitale technologie die de traditionele industrie radicaal heeft veranderd. Fotonische technologieën worden in de meest uiteenlopende toepassingsgebieden ingezet.

Denk aan optische vezels die zorgen voor ultrasnelle online communicatie, optische sensoren die de kwaliteit van voedsel, lucht en drinkwater bewaken, zonnecellen die groene energie aanmaken, lasers die 3-D printing van metalen mogelijk maken, endoscopen voor minimaal-invasieve kijkoperaties, laserscanners voor zelfrijdende wagens, en optische sensoren voor robots.