Bouw Antwerps innovatief vaccincentrum van start gegaan

UAntwerpen en het consortium IMM/Unity hebben de bouw van Vaccinopolis opgestart. Op 1 maart 2022 openen de deuren van het innovatieve centrum, waar kandidaat-vaccins getest zullen worden.

Trefwoorden: #COVID-19, #IMM/Unity, #Pierre Van Damme, #UAntwerpen, #Vaccinopolis

Lees verder

nieuws

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Het ontwikkelen van vaccins is een van de grootste wereldwijde uitdagingen vandaag de dag. De Universiteit Antwerpen koesterde al langer plannen voor de oprichting van een innovatief vaccincentrum.

Corona bracht een en ander in een stroomversnelling: de federale overheid investeert 20 miljoen euro in de oprichting van een Europese anti-infectie-eenheid, met gespecialiseerde infrastructuur in Antwerpen (UAntwerpen) en in Brussel (Université Libre de Bruxelles). Ook privépartners dragen hun steentje bij.

Vaccinopolis, dat op Campus Drie Eiken zal verrijzen, wordt een op het Europese vasteland unieke academische testfaciliteit. Het complex zal dertig bedden tellen en er zullen CHIM-studies uitgevoerd worden. CHIM staat voor Controlled Human Infection Models.

Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) : "Men spreekt ook van 'human challenge'-onderzoek, omdat we gezonde proefpersonen, na toedienen van vaccin of placebo, in feite gaan 'uitdagen'. Dankzij deze innovatieve studies kunnen vaccins sneller ontwikkeld en getest worden, en de methode is ook relatief goedkoop. Ook voor mutante stammen (razend actueel) zal dan snel kunnen worden nagegaan of de recent ontwikkelde vaccins nog het juiste antwoord zijn.”

De realisatie wordt een huzarenstukje. Normaal vraagt de realisatie van een dergelijk DBM-project vier tot vijf jaar, maar de omstandigheden zijn uitzonderlijk: COVID-19 bewijst dat virussen snel en onverwacht kunnen toeslaan. Alle projectpartners bundelden de krachten om de doorlooptijd drastisch in te korten.

Op 14 maanden wil IMM/Unity de klus klaren. Op 1 maart 2022 zou Vaccinopolis de deuren openen. Voor dit project wordt volgens de ‘design, build & maintain’-formule (DBM) gewerkt.


ACHTERGROND
Proof of the sum, Exilab, Abstract Architecten, burO Groen en Establis zijn verantwoordelijk voor het integrale ontwerp (design). De realisatie (build) is in handen van Jansen Building Group, Jansen Cleanrooms en Cordeel. En Imtech Belgium neemt vijftien jaar lang het onderhoud (maintain) voor haar rekening.