Imec test nano-technologie in de ruimte

Imec zal drie van haar nano-technologieën valideren in lage zwaartekracht, met steun van NASA. Doordat ze zo compact en slim zijn, zijn deze systemen erg geschikt voor gebruik in de ruimte.

Trefwoorden: #diagnosetoestel, #elektronica, #hersenprobe, #imec, #imec USA, #ISS, #lensvrije microscoop, #miDiagnostics, #nano, #NASA, #Neuropixels, #paraboolvlucht, #ruimtevaart, #ruimtevlucht, #simulatie, #suborbitaal

Lees verder

Techniek

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Eén van de grootste struikelblokken voor ruimteonderzoek is de beperkte beschikbaarheid van fysieke ruimte, massa en gewicht tijdens de vlucht of op het internationale ruimtestation.

Nano-elektronica biedt een oplossing voor deze uitdaging door kerncomponenten te miniaturiseren. Daardoor zijn de eindproducten aanzienlijk kleiner zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties en de functionaliteit. Recent werd dan ook een “Space Health” programma opgericht in imec USA, gelegen in Florida.

Met financiering van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal imec drie technologieën testen in een microzwaartekrachtomgeving, een omgeving die de ruimtevlucht simuleert.

Het diagnosetoestel van imec’s spin-off miDiagnostics, imec's lensvrije microscoop (LFI) en imec’s hersenprobe (Neuropixels) zijn stuk voor stuk compacte, geavanceerde systemen.

Ze zullen gevalideerd worden in een paraboolvlucht (miDiagnostics) en suborbitale ruimtevlucht (Neuropixels en LFI). Bij een paraboolvlucht maakt een vliegtuig een parabolische vlucht, waarbij enkele seconden gewichtsloosheid gecreëerd wordt.

Bij een suborbitale ruimtevlucht bereikt een ruimtevaartuig de ruimte en keert terug naar de aarde voordat het één omloop rond de planeet heeft uitgevoerd.

Deze demonstraties zijn uiteindelijk bedoeld om de technologie ruimteklaar te maken voor gebruik aan boord van ISS en op andere ruimtevaartmissies.

Hoewel de ruimtevaart een nichemarkt is, heeft onderzoek in deze unieke omgeving of ontwikkeling van ruimtevaarttechnologie geleid tot talloze wetenschappelijke doorbraken met toepassingen op aarde.

Veel onderzoeks- en farmacologische faciliteiten streven naar geautomatiseerde en compacte instrumentatie, bijvoorbeeld voor doorgedreven screening van chemische verbindingen of de microfluïdische chips voor orgaan-op-chip-onderzoek.

Imec’s miniaturisatie-expertise beantwoordt aan deze behoeften en garandeert maximale informatie per micrometer technologie. Ook maakt de automatisatie van de systemen ze geschikt voor gebruik in afgelegen gebieden op aarde.

Verder kunnen de resultaten van de studies, bijvoorbeeld over bot- en spierverlies bij astronauten, gebruikt worden als model voor osteoporose of ziekten met spierverlies op aarde.