Belgische AI longscan-analyse in de strijd tegen COVID-19 gaat Europees

Icovid ondersteunt radiologen met AI bij de beoordeling van CT-beelden van de longen van COVID-19-patiënten, en is uitgegroeid tot een Europees project, gefinancierd door Horizon 2020.

Trefwoorden: #AI, #Centre Hospitalier Universitaire, #COVID-19, #CT, #ETRO, #Horizon 2020, #icolung, #icometrix, #Icovid, #imec, #imec, #KU Leuven, #longletsel, #Maastricht University, #OESO, #ULuik, #UZ Brussel, #VUB

Lees verder

Techniek

( Foto: icovid - sample image )

ENGINEERINGNET.BE - Het icovid-project werd in maart opgezet door UZ Brussel, KU Leuven, icometrix en ETRO, een imec-onderzoeksgroep van de VUB. Prof Vandemeulebroucke, ETRO: “Wat begon als een lokaal project, wordt nu uitgerold over 800 ziekenhuizen in Europa en ondersteund door excellente onderzoekscentra in heel Europa."

"Met de AI-tool icolung kan men COVID-19 patiënten vroegtijdig opsporen en de omvang van de longletsels kwantificeren. Ondertussen verbeteren we verder de AI-software om schade aan de longen door COVID-19 nog sneller te identificeren en via prognostische modellen het verdere zorgpad van de patiënt sneller en beter te bepalen.”

Het icovid-project leidde tot de ontwikkeling van de AI-tool icolung. Prof de Mey, VUB-UZ Brussel: “Er was op dat moment onvoldoende testcapaciteit om alle patiënten snel te testen. Met icolung wilden we longscans gaan inzetten als triagetool."

"Door gebruik te maken van CT en met behulp van de AI-analyses konden we patiënten met verdachte longletsels opsporen en met voorrang laten testen. Gedurende de drukste periodes werd zelfs iedere nieuwe patiënt van het UZ Brussel gescand, ook om COVID-19-uitbraken in het ziekenhuis te voorkomen.”

Icolung werd in april gecertificeerd en wordt vandaag door ruim 75 ziekenhuizen wereldwijd ingezet, met ondertussen meer dan 35.000 patiënten die door de software geanalyseerd werden. Deze tool staat ook al op de OESO-shortlist voor AI-initiatieven die een groot potentieel hebben voor pandemieën.

Het icovid-project bouwt nu verder op de ontwikkeling van icolung en zet in op schaalvergroting, samen met King’s College London, Universitätsklinikum Heidelberg, University of Oxford, Maastricht University, de Universiteit van Luik en het Centre Hospitalier Universitaire van Luik.

De partners werken ook met The Medical Cloud Company om andere klinische informatie in de modellen te verwerken. Icovid ontvangt hiervoor financiering vanuit Horizon 2020 van de EU.

Dankzij deze financiële steun kan icolung gratis worden aangeboden aan ziekenhuizen in Europa. Hoewel vaccinatie het dagelijkse leven zal normaliseren, zal het virus nog steeds circuleren en kunnen andere coronavirussen ontstaan. Bij lokale uitbraken blijft het belangrijk om COVID-19 patiënten vroegtijdig te identificeren.

Icovid wil verder inspelen op de snel evoluerende behoeften van de COVID-19 pandemie. Zo wordt er geschat dat ongeveer 2% van de COVID-19 patiënten symptomen hebben die langer dan drie maanden duren, Long Covid of Chronisch Covid Syndroom (CCS) genoemd.

Met de verbeterde software zal het consortium ook deze langetermijneffecten van COVID-19 beter kunnen voorspellen. Door patiënten te kunnen identificeren die kans hebben om CCS te ontwikkelen, kunnen ziekenhuizen de zorg aanpassen.