20% Belgische bedrijfs- en overheidswebsites kwetsbaar voor cyberaanval

De websites van onze overheden lopen het grootste risico: hackers geraken bij ruim 28% overheidswebsites zoals gemeenten en lokale politiediensten zonder al te veel problemen binnen.

Trefwoorden: #BDO, #beveiliging, #cyberaanval, #cyberattack, #hacken, #overheidswebsite

Lees verder

Nieuws

( Foto: krulua - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Dat zijn de resultaten van een grootschalige studie van advieskantoor BDO bij ruim 15.000 Belgische websites.

Het voorbije jaar ging er geen maand voorbij of hackers hadden de computers van een bedrijf geblokkeerd en vroegen losgeld. Cyberexperten voorspellen dat 2021 voor onze ondernemingen nog erger wordt.

Deze studie geeft hen gelijk: onze bedrijven zetten via hun website de deur wagenwijd open voor cybercriminelen. Grootste boosdoener zijn de verouderde technologieën die 4 op de 10 websites in ons land gebruiken.

Nic Huysmans, manager cybersecurity bij BDO: “Onze studie toont aan dat veel bedrijfs- en overheidswebsites slecht beveiligd zijn. Als de website makkelijk te kapen is, kan dit erop wijzen dat ook de rest van de IT-omgeving van de organisatie slecht beveiligd is. Dat geeft cybercriminelen meer mogelijkheden om bedrijven te saboteren en gevoelige data te stelen.”

Het eerste wat opvalt in de studie is dat de publieke sector de slechtste leerling van de klas is. Ruim 1 op de 4 (28%) van de gemeentelijke websites en lokale politiezones schiet tekort voor één of meerdere hoogrisico testen. Daarmee steken ze met kop en schouders boven het Belgische gemiddelde van 18,4% uit.

Niet geheel onverwacht komt de energiesector het beste uit de test, maar ook daar lopen nog altijd 8,54% van de actoren een groot risico op een cyberaanval. BDO trekt op basis van de test niet alleen aan de alarmbel voor de publieke sector.

Ook de zorgsector loopt te veel risico op hacking: 20% van de websites in onze zorg zoals ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en woonzorgcentra blijken onveilig.


Klik hier voor alle resultaten van deze studie