Uitgebreid radar- en cameranetwerk boven Antwerps havengebied

Met de lancering van dit netwerk scant Port of Antwerp-Bruges het volledige Antwerpse havengebied en vormt het de ruggengraat voor veilig en efficiënt scheepvaartverkeer.

Trefwoorden: #Antwerpen, #camera, #haven, #radar, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp-Bruges )

ENGINEERINGNET.BE - Het Antwerpse havengebied beslaat ruim 120 vierkante kilometer, met 11.000 hectare aan waterwegen en kades.

Elk jaar vinden er zo’n 300.000 scheepvaartbewegingen plaats in de haven. Om dit gebied en alle scheepsbewegingen continu te monitoren, heeft Port of Antwerp-Bruges de camera- en radarinfrastructuur uitgebreid en gedigitaliseerd.

De 460 camera’s en 22 radars zijn rechtstreeks verbonden met het Antwerp Coördination Center en geven operationele diensten, zoals Vessel Traffic Services en de Havenkapiteindienst, een compleet zicht over de haven.

Hierdoor kunnen ze de scheepvaart en incidenten nauwgezet opvolgen, en vaarwegen en ligplaatsen efficiënter en veiliger aansturen volgens de hoogste IALA-standaarden. Dit staat voor: International Association of Lighthouse Authorities.

De beelden worden bekeken en geanalyseerd door collega’s met politionele bevoegdheid en kunnen gedeeld worden met veiligheidsdiensten en andere autoriteiten.

Met dit netwerk beschikt de haven nu over één van de meest geavanceerde en performante systemen voor havens ter wereld. Dankzij de digitalisering van het volledige netwerk is deze bovendien klaar voor de koppeling met APICA, ofwel Advanced Port Information and Control Assistant, de digital twin van de haven.

Deze digitale kopie van het havengebied geeft elke seconde een scan, een real-time beeld van wat zich in de haven afspeelt op basis van duizenden gegevens uit een netwerk van camera’s, sensoren, en drones.

APICA is sinds 2022 operationeel en ondersteunt havenmedewerkers om snel zicht te krijgen op de situatie op het terrein, en om hun werk veiliger en efficiënter uit te voeren.

De slimme camera’s zijn uitgerust met speciaal ontwikkelde AI waarmee ze schepen herkennen. In combinatie met gedetailleerde radardata verhogen deze real-time data in de toekomst de ‘situational awareness’ nog verder, om te kunnen evolueren naar voorspellend en sturend gedrag.

Na het recent gelanceerde dronenetwerk is dit opnieuw een stap voorwaarts in de realisatie van een volledig digitaal zenuwstelsel boven het gebied.