Succesvolle test van Profinet op draadloos 5G-netwerk

Phoenix Contact heeft samen met Proximus een succesvolle test van Profinet op een draadloos 5G-netwerk uitgevoerd, een belangrijke mijlpaal voor Industrie 4.0-toepassingen.

Trefwoorden: #5G, #AGV, #automatisering, #draadloze communicatie, #logistiek, #Phoenix Contact, #proces, #Profinet, #Proximus

Lees verder

Techniek

( Foto: putilich - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - 5G is de eerste generatie van mobiele data­trans­missie­tech­nologie die ultra­betrouw­bare low-latency communicatie (URLLC) mogelijk maakt, waardoor de betrouwbare implementatie van real-time datastromen wordt ontsloten.

Samen met network slicing maakt dit een nauwkeuriger beheer van de beschikbare industriële IT-resources mogelijk om bandbreedte en een betrouwbare verbinding te garanderen. De industriële markten wachten vol ongeduld tot 5G zich via specifieke use-case tests zal bewijzen.

Profinet is eéén van de toonaangevende industriële ethernetprotocollen die in de fabrieksautomatisering worden toegepast en vormt de grootste uitdaging bij de toepassing ervan voor industriële machinecommunicatie, omdat het een extreem lage latentie en ultrabetrouwbaarheid vereist, waardoor meestal een bekabelde ethernetverbinding nodig was.

Phoenix Contact en Proximus hebben samen een proof of concept opgezet in het Proximus-lab, waarbij een stabiele Profinet-communicatie werd uitgerold via een privé 5G standalone netwerk dat draait op de 3,5GHz-band.

De weg vrijmaken voor nog nooit eerder geziene draadloze gebruiksscenario's
Deze succesvolle uitrol van Profinet op een draadloos 5G-netwerk toont de haalbaarheid aan van deze implementatie voor industriële klanten.

Dit biedt dan ook mogelijkheden voor een brede waaier aan nieuwe use cases, waaronder: fabrieks- en veiligheidsautomatisering, logistiek en procesindustrie.