Slimme bolders verhogen veiligheid kaaimuren Port of Antwerp

Port of Antwerp is in zee gegaan met technologiebedrijf Zensor voor de installatie van hun Bollard Monitor, een digitale sensor die de spanning op een bolder meet, op de kaaimuren.

Trefwoorden: #bolders, #kaaimuur, #Port of Antwerp, #sensoren, #Zensor

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - De haven van Antwerpen telt zo’n 120,6 km aan kaaimuren en 7.000 meerpalen en bolders. Hieraan bevestigen schepen hun touwen wanneer ze aanmeren. Zo bewegen schepen niet tijdens het lossen en laden. Bij wind of storm zetten scheepstouwen van grote zeeschepen een enorme trekkracht op de meerpalen en bolders.

Deze laatsten zijn met hun bout -of ankerverbindingen op dat vlak gevoeliger dan meerpalen. Als zo’n bolder (650 kg aan staal) los zou komen, bestaat het risico dat een schip afdrijft of dat er gewonden vallen. Regelmatige inspectie en onderhoud zijn dus aan de orde.

Om de spanning in de boutverbinding van bolders te meten en te waarschuwen wanneer een bolder dreigt los te komen of af te breken, lanceerde Port of Antwerp in 2020 een oproep om hiervoor een digitaal systeem te bedenken.

Uit de vijf inzendingen, werd de ‘Bollard Monitor’ van het Brusselse technologiebedrijf Zensor als winnaar gekozen. Deze monitor bestaat uit twee ingebouwde sensoren, die de spanning en spanningswisselingen op het montagesysteem meten.

Het systeem verzendt iedere 15 minuten de informatie, die permanent wordt geregistreerd, via een draadloze verbinding en visualiseert deze via een dashboard. Deze data zal de operationele dienst helpen om het preventief onderhoud van de bolders te optimaliseren.

De eerste vijf werden reeds geïnstalleerd aan de Noordzeeterminal en binnenkort volgen er nog vijf extra.