Chemie en life sciences sector goed voor meeste buitenlandse investeringen

Met 40 investeringsprojecten, 877 nieuwe jobs en een investeringsbedrag van ruim 408 miljoen euro, hebben de chemie en life sciences in 2020 de meeste buitenlandse investeringen aangetrokken

Trefwoorden: #buitenlandse investeringen, #chemie, #esscenscia, #jobcreatie, #life sciences

Lees verder

nieuws

( Foto: dolgachov - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De geïnvesteerde bedragen lagen vorig jaar, door de moeilijke economische context, wel een stuk lager dan de jaren voordien. Toch heeft de sector sinds 2010 al voor bijna 13,5 miljard euro aan investeringen naar Vlaanderen gehaald. Alleen al de laatste drie jaar kwamen er zo 2.137 jobs bij.

De chemie- en farmasector blijft kampioen in het aantrekken van buitenlandse investeringen naar Vlaanderen. Net zoals de voorbije jaren was de sector ook in het coronajaar 2020 nummer 1, zowel qua aantal investeringsprojecten (40, waarbij het in meer dan de helft van de gevallen om nieuwe of zogeheten ‘greenfield’ investeringen gaat) als qua investeringsbedrag (408 miljoen euro).

Na twee absolute recordjaren met aangekondigde miljardeninvesteringen in 2018 en 2019 bestendigt de sector hiermee zijn positie als economische motor van de Vlaamse en Belgische economie.

De meeste buitenlandse investeringen waren vorig jaar afkomstig uit de Verenigde Staten, Duitsland, China en Japan. De cijfers komen van FIT, het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen.

Met 877 extra jobs, het hoogste aantal op de logistieke sector na, is de chemie en life sciences trouwens goed voor bijna 20% van de zowat 4.700 jobs die vorig jaar door buitenlandse investeringen in Vlaanderen werden gecreëerd.

Ook 2021 is goed gestart op investeringsvlak. Zo kondigde Acros Organics, onderdeel van de Amerikaanse groep Thermo Fisher Scientific, begin februari aan meer dan 7 miljoen euro te investeren in een capaciteitsverdubbeling van haar vestiging in Geel.

Dit zou de komende drie jaar zo’n 20 tot 40 nieuwe jobs opleveren.