Asma Boujtat wint de WATS 2021

De WATS (Women Award in Technology and Science) heeft Innoviris in het leven geroepen om de ondervertegenwoordiging van vrouwen in een technische of wetenschappelijke richting om te buigen.

Trefwoorden: #Asma Boujtat, #Brussels Gewest, #Innoviris, #STEM, #WATS, #Women Award in Technology and Science

Lees verder

HR

( Foto: Innoviris )

ENGINEERINGNET.BE - In het Brussels Gewest starten meer vrouwen dan mannen in het hoger onderwijs, in richtingen als sociale wetenschappen (76% hogeschool, 60% universiteit) en gezondheidswetenschappen (60%) zo blijkt uit een studie van Bisa en Innoviris.

Opvallend genoeg blijkt het STEM domein de enige richting waar slechts 20% van de hogeschoolstudenten en 35% van de universiteitsstudenten een vrouw is. Deze ondervertegenwoordiging is in België veel sterker dan in bijna alle andere Europese en OESO landen.

De vier WATS kandidates gingen voor een dag met de camera op stap en vertelden elk in een video over hun uiteenlopende ervaringen, wat hen tegenhield of inspireerde, hoe hun dag eruit ziet en wat hen zo aantrekt in wetenschap en technologie.

Herkenning, ruimte voor creativiteit en het geloof om een mooie toekomst tegemoet te gaan in een meer technische richting, spelen voor de kandidates een rol.

Voor de ene zorgde een bijzondere leerkracht voor het ‘aha’-moment om wetenschappelijke antwoorden te zoeken op soms wonderlijke fenomenen. Een andere kandidate zag het licht in het lab om mensen een meer zorgeloos leven te garanderen.

De vier video’s zijn door een breed publiek bekeken via de Instagram van WATS en Facebook van Innoviris. Iedereen kon digitaal stemmen op hun favoriete kandidate, door de video's te liken. Maar liefst 7420 mensen namen deel aan deze verkiezing.

In 2021 werkt de winnares mee aan uiteenlopende campagnes en initiatieven die het grote publiek verder warm maken voor technologie en wetenschap. Boujtat ontvangt 10.000 euro om een opleiding en een carrière in wetenschap en technologie te promoten bij jonge meisjes.

Asma Boujtat is na haar studies aan de hogeschool Ferrer als laboratoriumtechnologe aan de slag gegaan in het Pasteur Instituut. Sinds 2009 werkt ze in het Institut de Duve aan de UCL, in het laboratorium voor fundamenteel onderzoek in de microbiologie.