Flanders Make ontwikkelt drones voor logistiek en landbouw

Na de succesvolle inkanteling van de Vlaamse Drone Federatie EUKA bij Flanders Make een jaar geleden, worden nu twee toepassingen met vliegende robots (drones) getoond.

Trefwoorden: #drone, #EUKA, #Flanders Make, #landbouw, #logistiek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - Voor landbouwers is het bijvoorbeeld cruciaal om een goede oogstvoorspelling te maken. Drones kunnen nu dankzij artificiële intelligentie het aantal aardbeien vanuit de lucht tellen en zo gewastelers helpen om hun oogst nauwkeuriger te voorspellen.

Rob Heylen, onderzoeker bij Flanders Make: “Voor deze case hebben we luchtbeelden van doordragende aardbeigewassen verzameld. Ons algoritme analyseert de beelden en telt het aantal vruchten en/of bloemen die zichtbaar zijn. Door tijdens ons onderzoek ook een manuele telling te doen, hebben we een foutenmarge kunnen vaststellen tussen het aantal digitaal herkende bloemen en het werkelijk aantal bloemen. Doordat we nu deze foutenmarge kennen, zijn we in staat het werkelijk aantal bloemen heel nauwkeurig te bepalen op basis van snel verzamelde dronebeelden."

Deze toepassing is ontstaan in samenwerking met het Proefcentrum Fruitteelt. Zij deden al manuele tellingen van aardbeibloemen om de oogstopbrengst van doordragende aardbeien over een termijn van 3 weken te voorspellen. Dankzij de drone kan dat nu veel sneller.

Een belangrijke factor voor een succesvolle acceptatie van nieuwe dronetoepassingen in de bedrijfswereld is het gebruik artificiële intelligentie. Deze techniek stelt drones in staat om volledig zelfstandig taken uit te voeren, of om verzameld beeldmateriaal razendsnel te analyseren.

Dezelfde soort technologie kan ook gebruikt worden om aan inventarisbeheer te doen. Samen met imec werd een drone ontwikkeld, die aan een waanzinnige snelheid van liefst 4 m/s door de rekken van een magazijn raast om de voorraad te tellen. Zo kan in slechts enkele minuten tijd een volledige gang van een groot magazijn geïnventariseerd worden.

Jeroen Zegers, onderzoeker bij Flanders Make: "Enerzijds gebruiken we digitale camera’s die QR-codes op de rekken en de paletten herkennen om zo het aantal paletten dat op voorraad is te inventariseren. Al snel merkten we dat er vanuit de markt de vraag kwam om ook het aantal losse dozen te kunnen tellen."

Daarom hebben de onderzoekers een tweede toepassing ontwikkeld die met behulp van LiDAR-technologie ook het aantal dozen op een deels uitgepakte pallet kan tellen. Deze sensor meet de afstand tussen de dozen en de drone. Door de dozen steeds van voor naar achter en van boven naar onder af te nemen, kan de drone snel het aantal resterende dozen berekenen.

De dronetoepassingen die Flanders Make voor de landbouw en logistiek heeft ontwikkeld, worden nu in de praktijk toegepast maar zijn mits een hertraining van het algoritme ook toepasbaar in andere sectoren, op andere soorten objecten.