ExoMars detecteert nieuw gas op Mars

ESA-Roscosmos’ ExoMars Trace Gas Orbiter heeft voor het eerst waterstofcholoride ontdekt op Mars. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is bij dit onderzoek betrokken.

Trefwoorden: #BIRA, #ExoMars, #gas, #Mars, #Trace Gas Orbiter, #waterstofchloride

Lees verder

research

( Foto: ESA/DLR/FU Berlin - G. Neukum )

ENGINEERINGNET.BE - De Trace Gas Orbiter-missie verzamelt sinds het voorjaar van 2018 atmosferische gegevens op Mars. Naast de zoektocht naar methaan is de detectie van nieuwe gassen een van de hoofddoelen van de missie.

Het recentste onderzoek op Mars heeft nu voor het eerst geleid tot de ontdekking van een nieuw gas in de atmosfeer van Mars: waterstofchloride.

De ontdekking wijst op een geheel nieuwe interactie tussen het oppervlak en de atmosfeer van Mars, aangedreven door de stofseizoenen op Mars, die nog niet eerder was onderzocht.

In een proces dat veel gelijkenis vertoont met dat op aarde worden zouten in de vorm van natriumchloride - overblijfselen van de oceanen die verdampt zijn en gevangen zitten in het stoffige oppervlak van Mars - door de winden in de atmosfeer gebracht.

Zonlicht verwarmt de atmosfeer waardoor het stof, samen met de waterdamp die vrijkomt uit de ijskappen, opstijgt. Het zoute stof reageert met het water in de atmosfeer waarbij chloor vrijkomt, dat op zijn beurt weer reageert met waterstofmoleculen en waterstofchloride vormt.

Het team nam het gas voor het eerst waar tijdens de globale stofstorm in 2018, waarbij het gelijktijdig op zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond verscheen, en was getuige van de verrassend snelle verdwijning ervan weer aan het einde van de seizoensgebonden stofperiode.

Wetenschappers hebben inmiddels de gegevens van het volgende stofseizoen bekeken en zien de hoeveelheid waterstofchloride weer stijgen.

Uitgebreide laboratoriumtests en nieuwe globale atmosferische simulaties zijn nodig om de op chloor gebaseerde interactie tussen oppervlak en atmosfeer beter te begrijpen, samen met voortgezette waarnemingen op Mars om te bevestigen dat de stijging en daling van van dit gas wordt aangedreven door de zomer op het zuidelijk halfrond.

Behalve nieuwe gassen levert de Trace Gas Orbiter ook een beter inzicht in de manier waarop Mars zijn water verloor - een proces dat eveneens verband houdt met seizoensgebonden veranderingen.

"Met de Trace Gas Orbiter kunnen we het pad van de waterisotopologiën volgen terwijl ze opstijgen in de atmosfeer met een niveau van detail dat niet eerder mogelijk was," zegt Ann Carine Vandaele van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, hoofdonderzoeker van het Nadir and Occultation for MArs Discovery (NOMAD) instrument dat voor dit onderzoek is gebruikt.

"Eerdere metingen gaven alleen het gemiddelde over de hele atmosfeer. Het is alsof we vroeger alleen een 2D-beeld hadden, nu kunnen we de atmosfeer in 3D verkennen."

Toekomstige waarnemingen, gecoördineerd met andere ruimtevaartuigen, waaronder NASA's MAVEN, dat zich richt op de bovenste atmosfeer, zullen aanvullende informatie opleveren over de evolutie van water gedurende het Martiaans jaar.