Geluidscamera’s met AI wereldwijd beschikbaar

Sorama, een spin-off van TU Eindhoven, ontwikkelt geluidscamera’s met Artificiële Intelligentie, die onder meer de bron van geluidsoverlast of van lucht- en gaslekken kunnen opsporen.

Trefwoorden: #AI, #geluidscamera's, #geluidsoverlast, #Sorama, #spin-off, #TU Eindhoven

Lees verder

Techniek

( Foto: Sorama )

ENGINEERINGNET.BE - Veel producten, zoals auto’s, moeten voldoen aan bepaalde geluidsnormen. Met een decibelmeter meet de fabrikant of het product daaraan voldoet. Maar dat maakt niet duidelijk waar de oorzaak zit van het probleem als de norm wordt overschreden.

De geluidscamera’s van Sorama gebruiken AI om achter de bron van een bepaald geluid te komen. Op die manier zijn de apparaten ook inzetbaar als onderdeel van Smart Cities. Zo kan bijvoorbeeld een gemeente het geluidsniveau op de drukste straat monitoren. De geluidscamera’s zien dan precies waar het geluid te hard is.

Dit kan ook handig zijn voor de politie. De software kan rustig pratende en ruziënde mensen onderscheiden. Het ruziënde geluid wordt gekoppeld aan coördinaten zodat de politie precies weet waar zij moeten controleren. Dit gebeurt zonder het geluid op te nemen. Hierdoor is de privacy gewaarborgd.

De data is via een platform van Sorama makkelijk te visualiseren, bijvoorbeeld op een hittekaart. Zo is in één oogopslag duidelijk hoe de geluidssituatie van een product of in een ruimte is.

Een andere toepassing van deze technologie is het detecteren van lucht- en gaslekken in industriële processen. Met een eenvoudig scherm op een camera kunnen mensen rondkijken in een fabriek. Als er een vlekje op het scherm verschijnt, dan zit daar een lucht- of gaslek. Dit kan veel CO2-uitstoot en kosten besparen.

Naast de commerciële groei, blijft Sorama ook onderzoek doen naar de achterliggende technologie. Hiervoor is TU Eindhoven nog steeds belangrijk, die een minderheidsaandeelhouder is van Sorama. Sorama financiert op haar beurt nu PhD-studenten, om voort te bouwen op verdere kennisvergroting.

Sorama heeft ook een eigen researchafdeling opgezet. Het bedrijf heeft nu de middelen om bijvoorbeeld testopstellingen te financieren en tools beschikbaar te stellen voor onderzoeksgroepen.

In het prille begin van het bedrijf kon Sorama omzet genereren door het aanbieden van consultancy. Het bedrijf had daardoor verder geen aandeelhouders nodig, die vaak voor winst op korte termijn kiezen. Terwijl gedegen wetenschappelijk onderzoek altijd veel tijd kost.

CEO Rick Scholte: “Het was niet altijd makkelijk, maar nu plukken we er de vruchten van. Bijvoorbeeld door de samenwerking met de universiteit die ons waarschijnlijk in de toekomst weer verder brengt.”