FIBEr-labo erkend als ‘KU Leuven Kernfaciliteit’

In het FIBEr-labo van KU Leuven wordt het effect onderzocht van mechanische belasting op gezond, ziek of hersteld lichaamsweefsel. Dit labo is nu erkend als ‘KU Leuven Kernfaciliteit’.

Trefwoorden: #CT-scanner, #FIBEr-labo, #implantaten, #Kernfaciliteit, #KU Leuven, #lichaamsweefsel, #mechanische belasting, #prothesen

Lees verder

research

( Foto: © KU Leuven - Rob Stevens )

ENGINEERINGNET.BE - “We kwantificeren mechanische eigenschappen van lichaamsweefsels, prothesen en implantaten”, zegt professor Nele Famaey, coördinator van FIBEr. "Om zo na te gaan in welke mate een prothese erin slaagt het lichaamseigen weefsel na te bootsen. Of om de effecten van een therapie te evalueren.”

De data kunnen ook dienen als input voor in silico-experimenten: computersimulaties waarin effecten van onder meer mechanische belasting op het lichaam worden berekend. “Deze vormen een aanvulling op klinische studies, waardoor ze ook het aantal dierproeven kunnen verminderen.”

FIBEr beschikt over de modernste testapparatuur: hypernauwkeurige toestellen die de mechanische eigenschappen in kaart brengen en geavanceerde beeldvormingstechnieken zoals een micro-CT-scanner.

“De veelheid aan testapparatuur gegroepeerd in één faciliteit is uniek”, zegt Famaey. Een andere troef is de brede expertise: Famaey onderzoekt zachte weefsels, en collega’s en medeoprichters Lennart Scheys en Harry van Lenthe testen gewrichten en ligamenten en van het beendergestel.

Ook beheersen Famaey en haar collega’s de hele workflow van biomechanisch onderzoek. “Naast de eigenlijke experimenten kunnen we helpen bij het op een juiste manier bekomen van samples, de bewaring en de preparatie. Na de experimenten helpen we bij de correcte verwerking van de meetdata en de interpretatie ervan.”

Om deze totaalservice aan te bieden, telt FIBEr een voltijdse labomanager, twee projectingenieurs, een onderzoeksexpert en een business developer.

Hoewel het testlabo pas in 2017 het licht zag, wordt FIBEr al gezien als een wereldwijd referentiecentrum voor het kwantificeren van biomechanische eigenschappen.

In het jonge vakgebied is nog geen sprake van een gouden standaard. Daarvoor is de variatie in testmethoden tussen labo’s te groot. Om die willekeur te onderzoeken stuurde FIBEr als deel van een Europese campagne recent weefselsamples naar 25 labo’s verspreid over de wereld.

“Zo willen we zicht krijgen op de huidige variabiliteit in biomechanische testen. Nadien willen we samen met de deelnemers tot een algemeen aanvaarde en betere testmethode komen.”

Dat het labo nu erkend is als Kernfaciliteit, draagt bij aan het imago van referentiecentrum en schept ook mogelijkheden om te blijven groeien en innoveren. De erkenning als Kernfaciliteit geldt voor vijf jaar en is hernieuwbaar. De financiering loopt gedurende drie jaar.