Investering van 195 miljoen euro maakt ArcelorMittal Gent groener

ArcelorMittal heeft zijn hoogoven B in Gent vernieuwd, waardoor deze één van de meest moderne en efficiënte ter wereld wordt, zowel op het vlak van productiviteit als van lagere CO2-emissies

Trefwoorden: #ArcelorMittal, #CO2, #duurzaam, #Gent, #hoogoven, #investering, #North Sea Port

Lees verder

Techniek

( Foto: ArcelorMittal )

ENGINEERINGNET.BE - Als onderdeel van het project, werd het ontwerp van de hoogoven geoptimaliseerd om het hoogovenproces efficiënter te laten verlopen, waarbij teams van experts uit ArcelorMittal’s R&D-centra in Spanje en Frankrijk nauw samenwerkten met ArcelorMittal Belgium.

Dankzij de vernieuwing is hoogoven B nu één van de meest geavanceerde hoogovens wereldwijd met een ongeëvenaarde productiviteit. De afdeling ‘industriële IT, automatisering en modellen’ stond in voor de basisautomatisering, waarbij er werd overgeschakeld op een nieuw PLC-platform met een moderne gebruikersinterface met uitgebreide diagnosefaciliteiten (onder andere op basis van de meting van temperatuur, druk).

Ook de veiligheidsconcepten werden grondig herwerkt en naar een hoger niveau gebracht. Daarnaast kwam er een nieuwe netwerkinfrastructuur, werd de procescomputersoftware aangepast en werden de modellen geoptimaliseerd voor de sturing van de nieuwe hoogoven.

Voor de hoogovenvernieuwing werd niet minder dan 5.000 ton staal en 3.000 ton vuurvast materiaal gebruikt; er werd 265 kilometer elektrische kabels getrokken.


ACHTERGROND
De reconstructie van de hoogoven zal een belangrijke rol spelen in de vermindering van de CO2-uitstoot van de site en het bereiken van haar klimaatdoelstellingen, onder meer door een efficiënter brandstofverbruik.