Boost voor ontwikkeling revolutionaire vaste-stof batterij

TNO hevelt haar 3D batterij activiteiten over uit Holst Centre naar de spin-off LionVolt. Hierdoor komt de ontwikkeling van een revolutionaire vaste-stof batterij in een hogere versnelling.

Trefwoorden: #3D, #batterij, #Holst Centre, #LionVolt, #lithium-ion, #TNO

Lees verder

Techniek

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Op basis van de 3D technologie die de afgelopen vijf jaar door Holst Centre is ontwikkeld is er een zogenaamd Proof of Concept gemaakt.

LionVolt is nu bezig om de financiering af te ronden die nodig is om een versnelde ontwikkeling van 3D batterijen tot uitvoering te brengen.

Ton van Mol, Managing Director van TNO bij Holst Centre: "Doordat steeds meer auto’s elektrisch worden en snoerloze elektronica toeneemt, is het van strategisch belang dat Europa eigen batterijen kan produceren, zodat ze minder afhankelijk zijn van Aziatische spelers."

Tegen 2025 zal de batterij-industrie vijf keer zo groot zijn dan nu, met een waarde van meer dan 136 miljard euro.

Het nieuwe type batterij dat LionVolt gaat ontwikkelen is gebaseerd op 3D technologie en lagen vaste stof. Vergeleken met de huidige lithiumbatterijen zijn deze ‘3D vaste-stof op dunne folie’ batterijen lichter en veiliger. Ze laden snel weer op, hebben een twee keer hogere energiedichtheid dan huidige batterijen, zijn veilig en hebben een lange levensduur.

De batterijen bestaan uit miljarden staafjes die met dunne lagen functioneel materiaal zijn bedekt. Hierdoor ontstaat een 3D structuur met een groot oppervlak en kleine afstanden tussen de electroden. Zo hoeven de lithiumionen slechts een korte afstand af te leggen, waardoor opladen sneller gaat.

LionVolt’s Proof of Concept van een complete 3D batterij uit vaste-stof en dunne folie is in december 2020 gepresenteerd en toonde aan dat het mogelijk is om 3D batterijen op grote schaal te produceren. In de komende jaren ontwikkelt LionVolt dit concept verder tot een 3D vaste-stofbatterij die op de markt gebracht kan worden.

De eerste batterijen zullen in slimme technologieproducten worden verwerkt, zoals kleding, waar nu lithiumbatterijen de eerste keus zijn. Op de lange termijn zullen 3D vaste-stof batterijen worden ontwikkeld voor de auto-industrie en andere markten.