Virtuele audits tijdens COVID-19 pandemie

AT&S (Austria Technologie & Systemtechnik) heeft een concept voor virtuele audits ontwikkeld waarbij de klant of partner de fabriek virtueel bezoekt via videostreaming.

Trefwoorden: #AT&S, #Audit, #pcb, #virtual, #VR

Lees verder

Nieuws

( Foto: AT&S )

ENGINEERINGNET.BE - Klanten gebruiken audits om de kwaliteit van de processen en producten van hun (potentiële) leverancier te evalueren. Een vertrouwenwekkende maatregel, zeg maar. De strenge COVID-19-maatregelen sloten echter de deuren van bedrijven voor de buitenwereld.

"De beperkte mogelijkheden om te reizen en de COVID-19-beschermingsmaatregelen in de fabrieken hebben het bijna onmogelijk gemaakt om audits ter plaatse uit te voeren", bevestigt Michael Monschein, hoofd Corporate Quality Assurance bij AT&S, die zich boog over de ontwikkeling van virtuele audits bij het bedrijf.

Met een helmcamera op of met een smartphone op een gimbal loopt een technicus nu door de productiehal en toont de klant, die op afstand meekijkt, de productiestappen bij het vervaardigen van een high-tech printplaat.

Deelnemers aan de audit zijn via een samenwerkingstool met elkaar geconnecteerd. Zo heeft de auditor ook snel toegang tot alle documenten en is hij of zij continu verbonden met alle betrokkenen. "Het verloop van de audit kan met meerdere deelnemers op verschillende plaatsen en in realtime worden gedeeld", legt Monschein uit.

Bij virtuele audits is gegevensbeveiliging een belangrijke uitdaging. Toegangsrechten, de beveiliging van dataverbindingen, de beperking op het nemen van foto’s of video’s ... In sommige AT&S-fabrieken geldt een strikt cameraverbod. Het moet allemaal op voorhand geregeld zijn. Ook intellectuele eigendomsrechten dienen gegarandeerd te zijn.

AT&S gebruikte al een VR-bril. In de toekomst zullen ook smartphones op gimbals, die trillingen in het beeld uitbalanceren, worden gebruikt. Meer is niet nodig voor een video livestream.

Audits op afstand zullen ook na de pandemie gebeuren en een belangrijke bijdrage leveren bij thema's zoals klimaatbescherming en sociale verantwoordelijkheid, meent AT&S CEO Andreas Gerstenmayer. In februari startte AT&S met de eerste virtuele hercertificeringsaudit in de automobielsector. De eerste audits met klanten zijn al gepland.

Het van oorsprong Oostenrijkse AT&S fabriceert printplaten en IC-substraten voor mobiele apparaten, automobiel, industrie en medische sector. Het bedrijf, dat productievestigingen heeft in Oostenrijk, Indië, China en Zuid-Korea, telt zo’n 10.000 medewerkers.