Vernieuwing Antwerpse Europa Terminal voor duurzame groei

Om de grootste containerschepen Europa Terminal te kunnen blijven ontvangen, plant Port of Antwerp samen met de terminaluitbater PSA Antwerp, een verdieping van de kaaimuur van Europa Terminal.

Trefwoorden: #containerterminal, #Europa Terminal, #kaaimuren, #Port of Antwerp, #PSA

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Europa Terminal werd in 1990 in gebruik genomen als eerste getijde containerterminal in de haven van Antwerpen. De huidige diepgang van schepen die aan de kaaimuur kunnen aanmeren, is echter beperkt tot maximum 13,5 meter.

Om ook containervaart met grotere diepgang te ontvangen wordt de diepte van de kaaimuur van de terminal in lijn gebracht met de maximale diepgang van ongeveer 16 meter bij opvaart.

Om deze verdieping te kunnen bewerkstelligen, zijn omvangrijke maritieme werken noodzakelijk. De huidige kaaimuur met een lengte van bijna 1.200 meter moet volledig afgebroken worden. Na deze afbraakwerken, zal vervolgens een nieuwe kaaimuur worden gebouwd met een oriëntatie die de vaargeul ter hoogte van Europa Terminal volgt.

Containerbehandelaar PSA Antwerp staat in voor de volledige vernieuwing van de inrichting van de aansluitende voorkade met onder andere nieuwe bevloering en de grootste containerkranen.

De kaaimuur zal uitgerust worden met alle no-regret infrastructuurmaatregelen om walstroom te kunnen implementeren. Een onderwaterdam zal voor bescherming van het nabijgelegen natuurgebied Galgenschoor zorgen.


Video: