1,5 miljoen euro voor verdere ontwikkeling 3D-metaalprint technologie

ValCUN heeft 1,5 miljoen euro kapitaal opgehaald voor de verdere ontwikkeling van zijn gepatenteerde 3D-metaalprinting technologie (geen gebruik van laser- en metaalpoeder technologie).

Trefwoorden: #3D metaalprinting, #3D print, #metaalprinten, #ValCUN

Lees verder

Techniek

( Foto: ValCUN )

ENGINEERINGNET.BE - ValCUN maakt, in tegenstelling tot het merendeel van de bestaande technologieën, geen gebruik van laser- en metaalpoeder technologie.

Ook levert de efficiëntere warmte-inbreng een flinke energiebesparing op en zijn er geen vormvereisten voor het toevoegmateriaal. Daardoor zijn zowel draad, granulaten en reststromen als zelfs gerecycleerd metaal en eerder geprinte onderdelen geschikt voor gebruik.

Op die manier willen oprichters Jonas Galle en Jan De Pauw de 3D-metaalprinter economisch competitief maken voor alle spelers in de maakindustrie. Eind vorig jaar werd de patentaanvraag voor de technologie goedgekeurd, waarmee het bedrijf samen met demonstratie-onderdelen de investeerders wist te overtuigen.

Die investeerders zijn naast PMV en VLAIO ook verschillende business angels zoals Piet D'Haeyer (CEO Pedeo), de broers Wim en Guido Beazar (ex-Compex, bestuurders van technologiebedrijven en ex-EY ondernemers van het jaar), Jan Robrechts (CEO Lavetan) en Paul Maeyaert (IP lawyer Fencer).

Momenteel zitten er al verschillende pilootprojecten in de pipeline. Het prototype krijgt verder vorm om aan de noden van de target toepassingen zoals near-net-shape producten en warmtewisselaars te voldoen. Die zijn bijvoorbeeld cruciaal voor hedendaagse accu’s.

Het bedrijf hoopt hiermee te surfen op de wereldwijd groeiende populariteit van elektrische voertuigen. Ook de toenemende nood aan hogere energiedensiteit en performantie is een opportuniteit: die heeft een grote impact op de koeling van de onderdelen.

Daarnaast zien de oprichters nog potentieel bij IT-infrastructuur, die warmtewisselaars nodig hebben voor datacenters.