Chemie-, farma- en biotechsector vroeg recordaantal patenten aan

Van de 2.400 Belgische patenten die in 2020 zijn aangevraagd bij het Europees Octrooibureau (EPO) waren er 946 afkomstig uit de technologiedomeinen chemie, farma en biotech.

Trefwoorden: #biotech, #chemie, #EPO, #EPO Patent Index, #essenscia, #farma, #patenten

Lees verder

nieuws

( Foto: anyaivanova - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe EPO Patent Index bevestigt de status van de chemie- en farmasector als innovatiekampioen, die goed is voor bijna 40% van alle Belgische patentaanvragen. Sectorbedrijven Solvay en Agfa-Gevaert voeren de rangschikking aan.

Ondanks de coronacrisis hebben Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen in 2020 bijna evenveel octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau als in 2019.

Vooral het aantal Belgische octrooiaanvragen voor medische innovatie springt in het oog. Biotechnologie, medische technologie en farmaceutica waren samen goed voor 552 patentaanvragen of bijna een kwart van het Belgische totaal.

Daarnaast valt de sterke stijging op in chemical engineering (+91%) en polymeertechnologie (+20%). Ook de patentaanvragen voor organische fijnchemie en materiaalchemie blijven op hoog niveau. Dit betekent dat liefst 4 op de 10 Belgische octrooiaanvragen rechtstreeks gelinkt zijn aan chemie, farma of biotech.