Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Trefwoorden: #AATO, #AI, #digitalisering, #Elia, #energiesector, #incubator, #prototype, #sandboxomgeving, #The Nest

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - De snelle opkomst van nieuwe digitale technologieën zorgt voor tal van innovatieve mogelijkheden om de toenemende complexiteit van de energiesector het hoofd te bieden.

Daarom werkt Elia Group aan twee belangrijke uitdagingen: de digitale transformatie die voor meer kwaliteit en efficiëntie moet zorgen in kernactiviteiten en interne processen, en de ontwikkeling van nieuwe, data gestuurde bedrijfsmodellen om ervoor te zorgen dat Elia groeit en relevant blijft.

The Nest, een eigen interne incubator, stelt Elia in staat om beide doelstellingen tegelijk aan te pakken. Alle ideeën die door het kernteam van The Nest worden uitgewerkt moeten bedrijfswaarde bieden, met de nadruk op procesoptimalisatie, het verbeteren van bestaande oplossingen en het oplossen van problemen in de waardeketen.

Ideeën worden geselecteerd op basis van zes belangrijke criteria, in lijn met de strategie van Elia. Gedurende drie maanden werken medewerkers met de steun van interne experts en coaches drie dagen per week aan hun project.

Aanvullende diensten die The Nest aanbiedt aan medewerkers in de rest van de organisatie variëren van ondersteuning bij innovatieontwerp - wat het organiseren van vooronderzoek, gebruikersonderzoek en design sprint voor onze business unit inhoudt - tot het aanbieden van open innovatiediensten, zoals start-up scouting en co-creatie met externe partners rond specifieke actiegebieden.

Sinds de lancering in september vorig jaar heeft The Nest al veel succes gekend: elf ideeën hebben tot nu toe het incubatieproces doorlopen onder leiding van teams die zich onder meer toeleggen op financiële controle, systeembeheer en asset management.

Een van de huidige projecten, Advanced Analytics for Typology Optimisation, combineert artificiële intelligentie met gebruikersgerichte ontwikkeling om systeemingenieurs te ondersteunen bij topologieoptimalisatie. Dit moet ingenieurs helpen om op een snellere manier betere beslissingen te nemen.