Elia Group lanceert verbeterd Inside Information Platform

Het verbeterde platform verschaft datavisualisatie over de onbeschikbaarheid van elek­triciteits­voor­zieningen van haar trans­missie­net­beheer­ders Elia in België en 50Hertz in Duitsland.

Trefwoorden: #50Hertz, #België, #datavisualisatie, #Duitsland, #elektriciteit, #Elia Group, #EU, #IIP, #Inside Information Platform, #REMIT, #transmissienetbeheerders, #UMM

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Elia biedt haar nieuwe visualisatie­platform gratis aan bij andere Belgische marktdeelnemers om de correcte openbaarmaking van hun voorkennis te verzekeren. Zo versterkt het bedrijf haar engagement voor digitalisering, consumentengerichtheid en transparantie in het belang van de samenleving.

Op grond van REMIT-verordening van de EU nr. 1227/2011, moeten marktdeelnemers vanaf 1 januari 2021 hun voorkennis via een Inside Information Platform (IPP) melden aan ACER, het Agentschap van de Europese Unie voor de samenwerking tussen energieregulators.

Na een evaluatie in september 2020 heeft Elia Group de titel van IIP ontvangen en in januari werd een webfeed gelanceerd in het kader van de nieuwe rapporteringsvereisten.

Deze webfeed verschafte actuele informatie over de onderbrekingen in het transmissienet van haar Belgische filiaal Elia en garandeerde zo de continuïteit in de transparante informatieverstrekking. Het IIP werd ook vrij ter beschikking gesteld aan andere marktdeelnemers in België.

Begin deze maand lanceerde Elia Group een verbeterd IIP, dat bestaat uit een dashboard op de website dat urgent market messages (UMM) of dringende marktberichten communiceert aan de hand van datavisualisatie.

50Hertz, het Duitse filiaal van Elia Group, gebruikt het sindsdien voor de publicatie van haar voorkennis, net als een aantal andere Belgische marktspelers die al voor het platform hadden gekozen.

Het IIP verschaft aldus duidelijke informatie over geplande en ongeplande onbeschikbaarheden in verband met de productie, het transport en het verbruik van elektriciteit in de gebieden van elk energiebedrijf dat urgente marktberichten via het platform publiceert.

Het visualisatieplatform wordt op 1 juli verder verbeterd, wanneer andere marktinformatie via het platform beschikbaar zal worden gesteld. Dit zal de laatste stap zijn in de effectieve openbaarmaking van voorwetenschap.