Kanker bestrijden met gepersonaliseerde vaccins

OncoDNA en myNEO combineren hun technologieën om mRNA therapie te ontgrendelen en een geïndividualiseerd vaccin aan te bieden aan patiënten met kanker zonder behandelingsopties.

Trefwoorden: #biopsie, #DNA, #gepersonaliseerd, #kanker, #mRNA, #myNEO, #neoantigenen, #OncoDNA, #oncologie, #vaccin

Lees verder

Techniek

( Foto: OncoDNA )

ENGINEERINGNET.BE - Door de wereldwijde gezondheidscrisis is het onderzoek en de kennis van mRNA-therapieën sneller dan ooit tevoren gegroeid.

De technologie heeft zijn waarde bewezen en de COVID-19 mRNA vaccins hebben de interesse aangewakkerd voor het gebruik van mRNA in het ontwikkelen van therapieën voor de meest dodelijke ziektes ter wereld.

In de oncologie kunnen gepersonaliseerde vaccins helpen kanker te bestrijden door heel selectief het immuun systeem te activeren. Deze vaccins kunnen het lichaam leren om tumor-specifieke moleculen, ofwel neoantigenen, geproduceerd door de kanker cellen, te herkennen en te bestrijden.

Op deze manier wordt de patiënt specifiek beschermd tegen zijn individuele kanker. mRNA is één van de meest veelbelovende technologieën die kan worden gebruikt voor het ontwikkelen van deze gepersonaliseerde vaccins omdat het veilig, snel en flexibel is te produceren.

OncoDNA en myNEO zullen hun sequencing en bioinformatica technologieën benutten voor de identificatie en selectie van de meest effectieve neoantigenen voor elke individuele patiënt afzonderlijk.

Terwijl OncoDNA volledige genoom- en volledige transcriptoom sequencing zal uitvoeren, zal myNEO de geavanceerde interpretatie van deze gegevens afhandelen en het meest optimale vaccin ontwerpen voor maximaal klinisch voordeel.

Het project belooft patiënten te begeleiden met een volledig gepersonaliseerd traject. Patiënten ontvangen een op maat gemaakt vaccin en worden opgevolgd via het monitoren van circulerend DNA van de tumor na de behandeling.

Met OncoFOLLOW, een vloeibare biopsie, zal OncoDNA de respons van de patiënt en de evolutie van de kanker nauwlettend opvolgen en eventueel hervalling vroeg kunnen detecteren.

“Huidige testen op patiënten die niet reageren op bestaande therapieën tonen zeer veelbelovende resultaten”, zegt Jean-Pol Detiffe, Chief Strategy & Innovation Officer en oprichter van OncoDNA.

OncoDNA en myNEO onderzoeken momenteel partnerships met biofarmaceutische bedrijven die in staat zijn de productiekant van het project te dragen.