Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Omdat de hoeveelheid invallend licht zelfs in hightech kassen nog steeds erg lastig blijkt te regelen, ontwikkelde Gilles Timmermans ‘slimme ramen’ met een fluorescerende kleurstof.

Trefwoorden: #fluorescentie, #fluorescerende kleurstof, #glastuinbouw, #kassen, #slimme ramen

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.BE - De meeste tuinders zien de hoeveelheid licht binnen in de kas graag zo groot mogelijk. Maar in de zomer loopt de binnentemperatuur dan zo snel op dat het de planten kan schaden.

Om te koelen worden vaak ramen opengezet, maar dat maakt het binnenklimaat lastiger te regelen en laat ongedierte bovendien makkelijker naar binnen.

Een andere veelgebruikte manier om minder licht in de kas te krijgen is om ’s zomers de daken met speciale verf te bedekken. Door weersinvloeden bladdert deze geleidelijk weer af, zodat planten in de herfst weer ongehinderd in de zon staan.

Maar wat tuinders graag willen, is op een snelle en reversibele manier het lichtniveau in hun kas kunnen bepalen. Daarom bekeek Timmermans het gebruik van ‘slimme ramen’ in de glastuinbouw. Deze ramen zijn gebaseerd op vloeibare kristallen.

De kristallen zijn geordend, maar die ordening is ook weer eenvoudig te veranderen waardoor ze van transparant naar minder doorzichtig kunnen wisselen. Zo kan het licht ook beter verstrooid worden, wat voordelig voor de plantgroei is.

Deze ‘slimme ramen’ bevatten bovendien een fluorescerende kleurstof. Daardoor kan het licht dat de ramen opvangen bovendien weer uitgezonden worden op een langere golflengte en geconcentreerd worden aan de zijkanten van het raam.

Het raam functioneert hierdoor als een zogeheten Luminescent Solar Concentrator (LSC). Door een koppeling met zonnecellen kan dit vervolgens eigen elektriciteit opwekken.

De fluorescerende kleur van het raam zorgt er ook voor dat het lichtspectrum verandert, wat positief zou kunnen uitpakken voor de plantgroei.

Timmermans ontwierp verschillende ‘slimme ramen’ die kunnen reageren op temperatuur of licht, maar ook aangezet kunnen worden met een schakelknop. Hopelijk leiden deze slimme ramen uiteindelijk tot een betere oogst van hoogstaande gewassen in een energie-neutrale kas.