Techbedrijven lanceren Europees ecosysteem voor duurzame mobiliteit

Atos, Dassault Systèmes, Groupe Renault, STMicroelectronics en Thales hebben hun krachten gebundeld met de oprichting van het Europese ecosysteem Software République.

Trefwoorden: #Atos, #Dassault Systèmes, #Groupe Renault, #mobiliteit, #Software République, #STMicroelectronics, #Thales

Lees verder

Nieuws

( Foto: Dassault Systèmes )

ENGINEERINGNET.BE - Dit wordt een nieuw ecosysteem voor innovatie op het gebied van intelligente en duurzame mobiliteit. Alle partners kunnen er samen systemen en software ontwikkelen en op de markt brengen.

Dit wordt onder andere mogelijk door het combineren van kunstmatige intelligentie, cybersecurity, connectiviteit, ingebouwde elektronica en virtual twin-technologie. Die technologieën vormen de cruciale bouwstenen voor nieuwe producten en diensten op het gebied van mobiliteit.

Software République vormt daarbij een open innovatie-ecosysteem, dat weliswaar is opgericht door deze vijf toonaangevende aanbieders op het gebied van automotive en tech, maar ook open zal staan voor nieuwe leden en samenwerking met andere partijen.

Om gezamenlijk intelligente oplossingen en systemen te ontwikkelen en op de markt te brengen die de implementatie van een aangepast en flexibel mobiliteitsaanbod mogelijk maken, zijn drie belangrijke samenwerkingsgebieden geïdentificeerd:

  • Intelligente systemen om veilige connectiviteit tussen het voertuig en zijn digitale en fysieke omgeving mogelijk te maken.
  • Systemen voor simulatie en gegevensbeheer om datastromen voor regionale gebieden en bedrijven te optimaliseren.
  • Een energie-ecosysteem om de laadervaring te vereenvoudigen.

Voor de bevordering van innovatie zal de Software République ook een investeringsfonds oprichten om veelbelovende start-ups te financieren. Ook zullen zij een incubator starten voor start-ups op het gebied van slimme mobiliteitstechnologieën. Zodat deze toegang hebben tot een gezamenlijke virtuele ontwikkelings- en experimenteeromgeving en begeleiding.

Voor de lancering van het ecosysteem voor start-ups en universiteiten zijn alle partners van plan om een Data Challenge te organiseren over de mobiliteit van morgen: elektrisch, connected en autonoom.