UZ Brussel 4D CT-scanner maakt gerichtere diagnose en behandeling mogelijk

Deze 4D CT-scanner combineert een angiografie C-boog voor beeldvorming van bloedvaten door gebruik van contrastvloeistof met een volume CT-scan voor driedimensionale beelden.

Trefwoorden: #4D, #angiografie, #beeldvorming, #bloedvaten, #C-boog, #contrastvloeistof, #CT-scanner, #UZ Brussel, #volume CT-scan

Lees verder

Techniek

( Foto: UZ Brussel )

ENGINEERINGNET.BE - Het UZ Brussel gebruikt voortaan een 4D-scanner voor het behandelen van patiënten met een levertumor en voor patiënten die lijden aan een diabetische voet. In de toekomst wordt de scanner ook ingezet bij patiënten met andere ziekten.

De combinatie van beeldvormingstechnieken laat toe dat patiënten in één keer worden gediagnosticeerd, behandeld en dat meteen het effect daarvan wordt gecheckt. Ook kan het apparaat in één keer een oppervlakte van 16 cm scannen.

Dankzij de combinatie van de twee technologieën kan de doorbloeding perfect worden gevolgd. Zo kan bijvoorbeeld een bloeding in de buik beter worden opgezocht door eerst via angiografie met een katheter ter plaatse te gaan en dan een CT uit te voeren via selectieve contrasttoediening in één van de buikvaten.

Ook is het mogelijk om de effecten van een behandeling van een leverletsel door het wegbranden of het afsluiten van bloedvaten onmiddellijk te controleren met de volume-CT.

In tegenstelling tot de klassieke CT-scan is het niet de tafel met de patiënt die in de scanner glijdt, maar het toestel dat beweegt over en rond de patiënt. Zo worden eventuele bewegingen van de patiënt vermeden omdat de tafel waarop hij of zij ligt zelf niet beweegt, en is er geen verstoring van de beelden.

De nieuwe zaal voor medische beeldvorming omvat ook camera’s en audiosystemen om de patiënt te monitoren in de ruimte ernaast.

Zo bereidt het UZ Brussel zich voor op de toekomstige indeling van de afdeling radiologie met optimaal ruimtegebruik en nauwkeurigere opvolging van patiënten door hoogtechnologische camera en gebruiksapparatuur.

De bouw van het nieuwe Medisch Technisch Blok, met alle technische activiteiten zoals een vernieuwd operatiekwartier en alle beeldvormingsactiviteiten, is volop bezig. Dit kadert in het zogenoemde Ruimteplan van het UZ Brussel.

Tegen midden 2027 zal het ziekenhuis een metamorfose ondergaan hebben met twee grote uitbreidingen: een nieuw Medisch Technisch Blok voor behandelingen en ingrepen, en een nieuwe hoofdinkom, de zogenoemde Landmark.