1.500 jobs extra en recordinvesteringen in chemie- en farmasector

Hoewel de omzet door corona een zware klap kreeg en de export stagneerde heeft de sector vorig jaar 1.500 nieuwe jobs gecreëerd en investeerden sectorbedrijven recordbedragen.

Trefwoorden: #chemiesector, #essenscia, #green deal, #phamasector

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Ook de Belgische chemie-, kunststoffen- en farmasector ontsnapt niet aan de economische impact van de coronacrisis. De omzet daalde vorig jaar met 6,3% tot het laagste peil sinds 2012.

Omgerekend gaat het om een dagelijks omzetverlies van 11 miljoen euro. De daling manifesteerde zich in elk kwartaal van 2020. De impact is het grootst in de chemie, maar alle subsectoren schrijven hun jaarresultaten in rode cijfers.

De export stagneerde (+0,1%), maar toch versterkt de chemie en life sciences zijn koppositie als Belgisch exportkampioen met een aandeel van liefst 36% in de totale Belgische export. De groei situeert zich hoofdzakelijk bij farma.

Opvallend is dat de export binnen de Europese Unie afnam, terwijl er een exportstijging was naar landen buiten de EU met de Verenigde Staten en China op kop. De brexit blijft een economische opdoffer. Sinds het brexitreferendum vijf jaar geleden is de handel met het Verenigd Koninkrjik met 26% afgenomen.

Ondanks de economisch uitdagende context hebben farma- en chemiebedrijven in het voorbije coronajaar 1.436 nieuwe jobs gecreëerd. Daarmee stijgt de tewerkstelling in de sector al voor het zevende jaar op rij, goed voor een jobcreatie van 7.308 extra banen.

Voor de chemie en life sciences was 2020 ook een scharnierjaar met recordbedragen aan toekomstgerichte investeringen in innovatie en productiecapaciteit, een blijk van vertrouwen om de sector langdurig in ons land te verankeren.

De investeringen in onderzoek en ontwikkeling kenden een spectaculaire stijging van meer dan 20% tot 5,5 miljard euro, vooral vooruit gestuwd door de ontwikkeling van coronavaccins, nieuwe geneesmiddelen en baanbrekend onderzoek in biotech. Ook de investeringsgolf in de modernisering van productie-installaties zet zich verder door met vorig jaar een stijging met 10% tot 2,4 miljard euro. Ook dat is een record.

Het eerste kwartaal van dit jaar toont tekenen van een voorzichtige economische heropleving, maar het herstel is erg broos en het ondernemersvertrouwen bijzonder fragiel. Met de Europese Green Deal wacht bovendien al een volgende gigantische uitdaging.

Veelbelovende investeringsprojecten in doorgedreven CO2-reductie, revolutionaire technieken voor kunststofrecyclage en energie-innovaties in waterstof en groene warmte tonen echter dat de sector al volop in transitie zit.

De sector heeft vooral nood aan een beleid dat deze radicale industriële transformatie voluit ondersteunt op het vlak van infrastructuur, innovatiesteun, internationale concurrentiekracht en duurzame energiebevoorrading.


(bron en infographic: essenscia)