Voorstel voor Europese regels rond AI dreigt bedrijven af te schrikken

Jelle Hoedemaekers, expert ICT-standaardisatie bij Agoria geeft zijn mening over het voorstel van de Europese Commissie voor regels rond artificiële intelligentie.

Trefwoorden: #Agoria, #artificiële intelligentie, #Europese Commissie, #GDPR, #regelgeving

Lees verder

Columns

( Foto: phonlamaiphoto - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het eerste voorstel rond artificiële intelligentie van de Europese Commissie, om eventuele risico’s van deze technologie aan te pakken, heeft een grote impact voor de Belgische bedrijven die actief zijn in ontwikkelingen van artificiële intelligentie.

Alles samen zijn er meer dan vijfhonderd bedrijven in ons land actief rond artificiële intelligentie. Het gaat ook over kleinere ondernemingen, met zeker 439 start- en scale-ups actief aan het werk met artificiële intelligentie, waarvan 255 in Vlaanderen, 94 in Wallonië en 88 in Brussel. Zij zijn vooral actief op het vlak van diensten (77) en van gezondheidszorg en biotech (70). De meeste bedrijven (121) hebben minder dan 11 medewerkers.

Jelle Hoedemaekers: “Het voorstel tot wetgeving beoogt vooral een positieve impact op eindgebruikers van toepassingen rond artificiële intelligentie. De Europese Commissie hoopt dat de nieuwe regels bij de consument het vertrouwen in de nieuwe technologie kan vergroten. Voor bedrijven daarentegen dreigen de nieuwe regels net voor onzekerheid te zorgen.”

“Europa loopt het risico om barrières te creëren voor AI-systemen en een competitief nadeel op te lopen ten opzichte van de rest van de wereld. De vraag die we ons moeten stellen is: zal deze Europese regelgeving helpen om investeerders aan te trekken of jagen we hen weg richting Silicon Valley?”

“De Europese Commissie stelt dat ze de technologische mogelijkheden van artificiële intelligentie wilt omarmen en het vertrouwen in de nieuwe technologie wilt verhogen door misbruiken aan te pakken en uit te sluiten. Daar staan wij volledig achter. Vertrouwen verhogen vergt wel meer dan enkel de consumenten beschermen. We verwachten ook een helder kader van wat mag en niet mag, een gelijk speelveld voor alle bedrijven, meer bedrijven die dichtbij de gebruikers innoveren en meer kansen om technologietalenten te laten groeien of naar Europa te halen.”

“Ook moet duidelijk zijn wat AI-ontwikkelingen of software met een hoog risico zijn en welke lessen we trekken uit de gevolgen van de GDPR-wetgeving voor kmo’s. Samen met de bedrijven analyseren we nu of dit uitgebreide voorstel de beste weg is om dit vertrouwen te creëren, want vertrouwen creëer je niet door de nadruk te leggen op verboden toepassingen. Dat risico lijkt er wel te zijn met dit voorstel.”

“Als we dit goed aanpakken, slaan we drie vliegen in één klap. We kunnen onze competitiviteit versterken, ons dagelijks leven verbeteren én de relance een duw in de rug geven.”


(bron: Agoria)

Klik hier voor informatie over het Europese voorstel