Ontwikkeling robot voor arbeidsintensieve taken op kleinschalige bedrijven

UGent-student Rembrandt Perneel won met deze robot de Thesisprijs en een prijs van 1.000 euro. Deze prijs is ingesteld door het Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw en voeding (NOBL).

Trefwoorden: #BioForum, #Boerenbond, #CCBT, #CSA, #Departement Landbouw en Visserij, #NOBL, #onkruid, #Rembrandt Perneel, #robot, #Thesisprijs, #UGent, #wieden

Lees verder

Techniek

( Foto: ILVO )

ENGINEERINGNET.BE - Master en bachelor studenten afgestudeerd in 2019 of 2020 konden zich kandidaat stellen, door het insturen van hun thesis en het vertalen van de resultaten naar een vlot leesbaar artikel.

Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van de Boerenbond en BioForum, het Departement Landbouw en Visserij, en de kennisnetwerken NOBL en CCBT beoordeelden de inzendingen op inhoud, innovatie en onderzoekskwaliteit en relevantie voor de Vlaamse biopraktijk.

Winnaar van de prijs werd deze keer Rembrandt Perneel, UGent masterstudent in de industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen.

Perneel ging voor zijn thesis in gesprek met zes Community Supported Agriculture (CSA) bedrijven in België en Nederland. ‘Vooral de arbeidsintensiteit bij onkruidbestrijding blijkt het grootst. Ook verbouwen CSA bedrijven veel verschillende gewassen waardoor de vraag naar handarbeid groot is.'

'Daarom ging ik aan de slag met het ontwerp en de ontwikkeling van een (semi-) autonoom, modulair robotplatform voor onkruidbestrijding op kleinschalige bedrijven,’ licht Rembrandt toe.

Uiteindelijk doel is een betaalbare, multi-inzetbare robot, die naast wieden ook bruikbaar is om te zaaien of te oogsten én waarbij de boer het systeem kan aanpassen aan de noden van zijn bedrijf.

‘Door enerzijds in te spelen op een reële nood, de landbouwers te betrekken bij de ontwikkeling van de robot en goed te letten op de kostprijs van het geheel, maakt dat deze innovatie veel kans heeft op implementatie,’ aldus de jury.

Het Departement Landbouw en Visserij beloont in deze editie de winnaar met 1.000 euro.