Team Flanders Make-KUL wint Kuka Innovation Award 2021

Tijdens de Hannover Messe Digital Edition, die wegens de Covid-19 pandemie volledig digitaal werd uitgezonden, koos een internationale jury de winnaar van de Kuka Innovation Award 2021.

Trefwoorden: #cobot, #Flanders Make, #innovation award, #Kuka

Lees verder

nieuws

( Foto: Kuka )

ENGINEERINGNET.BE - Door artificiële intelligentie toe te voegen aan bestaande robotsystemen wil men een revolutie teweegbrengen in de manier waarop mensen en robots samenwerken.

Kuka's Innovation Award 2021 was daarom toegespitst op nieuwe gebruikssituaties waarin robots voor grote uitdagingen stonden bij de interactie met hun reële omgeving. Uit de talrijke inschrijvingen voor de wedstrijd selecteerde een internationale jury van deskundigen de vijf beste concepten.

"Chorrobot" van Flanders Make en KULeuven kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus en kregen naast een award ook een prijs van 20.000 euro.


De andere genomineerden waren Team ARAS (Advanced Robot Assistance Solution) van de Brandenburg University of Technology Cottbus-Senftenberg uit Duitsland, Team BlindGrasp van IISc & MIT uit India & USA, Team CHRIS (Collaborative Human-Robot Intelligent System) A*STAR Institute for Infocomm Research (I²R) uit Singapore en Team CRC (Cloud Remote Control) Chair for Individualized Production RWTH Aachen University & Robots in Architecture Research uit Duitsland.

Over het winnende concept
Het doel van "Chorrobot" (of Challenging bimanual Operations using Reactive ROBOT control) is het gebruiken van artificiële intelligentie om de productiviteit van zowel autofabrikanten als KMO's te verhogen door de uitvoering van bimanuele robotmanipulatietaken te vergemakkelijken en te versnellen.

Het concept stelt gebruikers zonder uitgebreide expertise in robotica in staat om bepaalde aspecten van de taak te demonstreren en andere aspecten intuïtief te specificeren via een grafische gebruikersinterface. Deze aanpak vergemakkelijkt de inbedrijfstelling van uitdagende bimanuele taken en inspectiewerkzaamheden in een productieomgeving.