Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

Trefwoorden: #Benelux, #bloedvaten, #CorPath GRX, #Hartcentrum OLV Aalst, #robotarm, #robotassistentie, #Siemens Healthineers, #stent, #ziekenhuis

Lees verder

Techniek

( Foto: Hartcentrum OLV Aalst )

ENGINEERINGNET.BE - Bij een minimaal invasieve intravasculaire ingreep brengt een arts een katheter in via de pols of lies om vervolgens bijvoorbeeld een stent te plaatsen. De arts kan zijn handelingen tot in detail volgen via beelden op basis van X-stralen, waarmee hij ook de afmeting van de te plaatsen stent kan bepalen.

Het Hartcentrum gebruikt al bijkomende CT-beelden om de 2D-beelden te verrijken met patiëntspecifieke 3D-beelden, wat een unicum in Europa is. Zo weet de arts nog voor de patiënt op tafel komt wat de impact is van de vernauwing op de doorbloeding van het hart en welke ingreep de meest geschikte is.

De robotarm die geïnstalleerd werd in het Hartcentrum draagt bij aan meer comfort en veiligheid voor de arts. Doordat de arts de arm vanaf een veilige afstand kan besturen, komt deze niet meer in contact met de straling van de beeldapparatuur.

Op die manier daalt de stralingsblootstelling tijdens de ingreep met maar liefst 95% en is het dragen van een oncomfortabele loden beschermingsschort niet langer nodig.

Bij het programmeren van de robotica werd de expertise van ervaren cardiologen geïmplementeerd in het toestel, als een soort automatische piloot. Zo kunnen beginnende artsen steunen op de kennis van meer door de wol geverfde specialisten wanneer ze met het toestel werken.

“Doordat de procedure efficiënter verloopt, daalt de stralingsdosis waaraan de patiënt tijdens de ingreep wordt blootgesteld ook met gemiddeld 20%”, stelt diensthoofd Dr. Eric Wyffels.

De robotarm is tevens inzetbaar voor ingrepen in de bloedvaten van de benen en hals. Op termijn zal de technologie te gebruiken zijn voor obstructies in de hersenen. Daar is immers ook een hoge precisie en nauwkeurige beeldvorming voor nodig.