Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

Trefwoorden: #A-Maze, #Air Liquide, #BASF, #BlueChem, #Blue Gate Antwerp, #Borealis, #Calidris Bio, #Catalisti, #Creaflow, #D-CRBN, #ExxonMobil, #IBEVE, #INEOS, #Inopsys, #PUXANO, #Triple Helix, #Vopak

Lees verder

Nieuws

( Foto: essencia )

ENGINEERINGNET.BE - De innovatiekracht van BlueChem staat na 1 jaar op de kaart in binnen- en buitenland.

Zo realiseerde Inopsys, dat afvalwater van chemie- en farmabedrijven zuivert en er waardevolle metalen als zink en palladium uit recupereert, een kapitaalsverhoging van ruim 5 miljoen euro voor internationale expansie.

Peace of Meat, een pionier in kweekvlees, werd overgenomen door het Israëlische Meatech 3D en werkt vanuit BlueChem aan verdere commercialisering.

Triple Helix heeft plannen om in de Antwerpse haven een fabriek te bouwen om polyurethaan uit matrassen of autozetels te recycleren tot isolatiemateriaal en op termijn het gebruik van polyurethaan circulair te maken.

De technologieën van Calidris Bio, voedzame eiwitten voor diervoeder produceren op basis van hernieuwbare energie en opgevangen CO2, en Creaflow, fotochemie met flowreactoren die zorgen voor een lager energie- en grondstoffengebruik in chemie- en farmaproductie, wekken interesse.

IBEVE installeerde in BlueChem een scanning elektronenmicroscoop voor analyse van asbestvezels en andere stofdeeltjes. Arpadis werkt aan klimaatvriendelijke alternatieven voor grondstoffen van onder meer verven, lijmen en isolatie.

Catalisti coördineert hier het Moonshot-programma voor klimaatinnovatie waarmee de Vlaamse overheid de komende 20 jaar 400 miljoen euro investeert in onderzoek naar technologieën voor een CO2-arme en koolstofcirculaire industrie.

Nieuwe aanwinsten zijn:

  • A-Maze, een rekruteringsbureau dat zich toelegt op de havenindustrie, voor met name de energie- en klimaattransitie en de circulaire economie.
  • D-CRBN, spin-off van UAntwerpen, werkt aan een industrieel proces om met behulp van plasmatechnologie opgevangen CO2 om te zetten tot grondstof voor de chemiesector.
  • PUXANO gebruikt nano- en biotechnologie om eiwitonderzoek te verbeteren en te versnellen. De gepatenteerde technologie is onder meer toepasbaar bij de ontwikkeling van geneesmiddelen, het gebruik van antilichamen of als katalysator om uiteenlopende productieprocessen efficiënter en duurzamer te maken.

Verder maakt de connectie met partnerbedrijven Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS en Vopak van BlueChem een Europese hotspot voor duurzame chemie.

Leentje Croes, manager BlueChem: "De centrale positie in de innovatieketen bouwen we de komende jaren verder uit, onder meer door samenwerking met pre-incubator BlueApp en het NextGen District in de Antwerpse haven."

"Dankzij die partnerschappen groeien start-ups stapsgewijs door: ideeën uittesten bij BlueApp, professioneel doorbreken via de gespecialiseerde accommodatie en ondersteuning bij BlueChem en industrieel opschalen in een demofabriek of pilootinstallatie in de haven.”