Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Trefwoorden: #CimPro, #digitale transformatie, #Roltex

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Cimpro )

ENGINEERINGNET.BE - Om de processen flexibeler te maken, schreef het management een digitaal transformatieplan. De pijlers van dit plan waren zicht op de productie, minder administratie en duidelijkere cijfers voor de verschillende stakeholders.

Marktconsultatie
Tijdens uitvoerige marktconsultatie werd het voor Roltex snel duidelijk dat ze geen standaard softwarepakket nodig hadden, maar partijen die hun bestaande systemen zoveel mogelijk konden hergebruiken en optimaliseren. Al snel viel hun keuze op CimPro voor het digitaliseren van de fabrieksvloer, en Oquila voor de integratie met het bestaande plannings- en ERP-systeem.

Digitale feedbackloop
Kern van de oplossing werd een digitale feedbackloop, waarin de gegevens van de productievloer in realtime werden gekoppeld aan de planning en het ERP-systeem. Dat maakte papier of Excel overbodig, want data stroomt continu en zonder menselijke tussenkomst heen en weer tussen de administratie en de productie. Zo krijgen zowel operators en productieverantwoordelijken als het management steeds de laatste updates te zien.

Digitaliseren van de fabrieksvloer
Naast de persen werden industriële terminals geplaatst die operators de keuze geven tussen de verschillende orders en de mogelijkheid bieden parameters eenvoudig in te stellen. Na elke perscyclus kan men eventuele afwijkingen en storingsoorzaken snel ingeven op de speciaal hiertoe gebouwde ergonomische schermen. Ook procesparameters zoals temperaturen, drukken et cetera worden gepresenteerd en gelogd. En deze data worden vervolgens in realtime en versleuteld verstuurd naar het bovengelegen Internet of Things-platform.

Bovengelegen cloudplatform
Dit IoT-platform registreert alle productgegevens in de cloud, waardoor een lokale server niet meer nodig is. Door deze cloudarchitectuur kan Roltex het systeem eenvoudig in de toekomst uitbreiden, zonder te investeren in bijkomende hardware of licenties. En dankzij open interfaces worden de realtime gegevens rechtstreeks gekoppeld aan de planning en het ERP. Zo krijgt het management overzichtelijke dashboards waarop men in één oogopslag kan zien welke producten het beste verkopen en wat het effect is van marketingcampagnes.

Daarnaast heeft men continu inzicht in de orders die achterlopen en worden alle relevante procesparameters gepresenteerd in overzichtelijke grafieken. Bij kwaliteitsproblemen achteraf kan men snel de oorzaak achterhalen en bijsturen in de toekomst. Het IoT-cloudplatform biedt kortom tal van voordelen en maakt het voor Roltex mogelijk verder te groeien in het digitaliseringsproject. Ook assetmanagement, voorspellen van productiestilstanden en koppelingen met leveranciers worden door het platform ondersteund.


Webinar “Proces verbeteren en digitalisering”
Wenst u net als Roltex meer inzicht te krijgen in uw productieproces en de bottlenecks te identificeren, schrijf dan nu in voor ons webinar op dinsdag 8 juni om 10u.
Klik hier om in te schrijven

Meer info: https://www.cimpro.com/oplossingen/industrie/digitale_transformatie
CimPro
Europark Oost 34 - 9100 Sint-Niklaas
Tel : +32 (0)3 765 09 53 - cimpro@cimpro.comwww.cimpro.com
Contactpersoon: Marcel Laes, mlaes@cimpro.com

Over CimPro
CimPro is gespecialiseerd in het digitaliseren en analyseren van industriële processen. Het bedrijf is actief in de watermarkt, industrie en vastgoed. CimPro levert niet alleen hard- en software, maar ook consultancy, training en technische ondersteuning. Het bedrijf heeft kantoren in Nederland en België.