Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

De warmte­recuperatie-eenheid bevindt zich in een bestaande Borealis productie­vestiging voor lage­dicht­heids­poly­ethyleen in de Antwerpse haven en kwam tot stand in samenwerking met Qpinch.

Trefwoorden: #Antwerpse haven, #Borealis, #chemie, #CO2, #CO2-uitstoot, #QPinch, #warmterecuperatie

Lees verder

Techniek

( Foto: Borealis )

ENGINEERINGNET.BE - De unieke en revolutionaire Qpinch-technologie bootst de natuurlijke chemische reacties na die in het menselijk lichaam plaatsvinden in de zogenaamde ATP/ADP-cyclus (waarbij ATP verwijst naar adenosinetrifosfaat en ADP naar adenosinedifosfaat).

Door gebruik te maken van een chemisch proces om de temperatuur van restwarmte te verhogen, biedt deze technologie een warmtelift voor restwarmte die anders niet benut zou kunnen worden.

In tegenstelling tot conventionele warmtepompen beperkt dit gesloten-lusproces de bedrijfskosten en het stroomverbruik tot het minimum. De technologie is schaalbaar van 1 tot 50 megawatt (MW) en kan dus enorme hoeveelheden industriële restwarmte verwerken.

Sinds het opstarten test de demonstratie-eenheid voor warmterecuperatie de capaciteit om deze op te schalen voor gebruik in andere productiefaciliteiten van Borealis over de hele wereld, alsook voor integratie in hun eigen technologie platformen.

De opstart van deze warmterecuperatie-eenheid is een van de verschillende initiatieven die het bedrijf dichter bij zijn doelstelling brengt om tegen 2030 20% meer energie-efficiënt te zijn ten opzichte van 2015.

Met de nieuwe warmterecuperatie-eenheid in Zwijndrecht/Antwerpen zal ongeveer 2.200 ton CO2 per jaar bespaard kunnen worden.


Over Qpinch
Het is een spin-off van de UGent en positioneert zijn gepatenteerde technologie als een grootschalige oplossing om de uitstoot sneller en efficiënter te verlagen in een reeks sectoren, waaronder de chemische sector.

Borealis en Qpinch kondigden in 2018 voor het eerst hun samenwerking op basis van open innovatie aan; die heeft nu geleid tot deze eenheid op commerciële schaal.