Componenten naadloos gekoppeld door specifieke software-interfaces

Philips en ESI van TNO zijn overeengekomen om hun ComMA methodiek open source te maken in het kader van de Eclipse Foundation, dat zich wereldwijd inzet voor open source software.

Trefwoorden: #ComMA, #Eclipse Foundation, #ESI, #open source, #Philips, #TNO

Lees verder

nieuws

( Foto: scyther5 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Software in de huidige industriële systemen wordt steeds complexer. Uitdaging is om verschillende softwarecomponenten naadloos op elkaar aan te sluiten. Met ComMA voorkom je fouten bij de koppeling van componenten.

ComMA is een methodiek die is ontworpen om op componenten gebaseerde softwareontwikkeling te ondersteunen. In ComMA kunnen de interfaces van een component worden beschreven, inclusief relaties daartussen en eisen aan de timing.

Elke interface wordt beschreven door de berichten die uitgewisseld worden, een toestandsmachine die de toegestane interacties en eventuele timing specificeert. Vanuit een ComMA-specificatie kunnen verschillende zaken worden gegenereerd, zoals code voor interactie technologie (middleware), documentatie, monitoring en testen.

Jozef Hooman, senior onderzoeker bij ESI (TNO) en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen: "ComMA specificeert de interactie van een softwarecomponent met zijn omgeving als een soort contract. Je benoemt de interactie en de timing."

"Zo'n contract is essentieel om softwarecomponenten goed te kunnen laten samenwerken. Met ComMA leggen we dit formeel vast en genereren we ook de mogelijkheden om te testen en te monitoren of een component het contract nakomt. Bij Philips is ComMA geïntegreerd in het softwareontwikkelingsproces."

De Eclipse Foundation is een gerenommeerde wereldwijde gemeenschap voor samenwerking en innovatie op het gebied van open source software. TNO is sinds kort lid van deze non-profit organisatie.

Philips en ESI zijn overeengekomen ComMA open source te maken in het kader van de Eclipse Foundation. De verwachting is dat dit medio 2021 onder de naam Eclipse CommaSuite gerealiseerd wordt; tot dat moment is de tooling beschikbaar voor ESI-partners en voor anderen via een licentieovereenkomst.

Mike Milinkovich, Executive Director van de Eclipse Foundation: “Open source is dé manier waarop software-innovatie tegenwoordig plaatsvindt. De Eclipse Foundation brengt onderzoeksorganisaties zoals TNO, de industrie, financiers en publieke belanghebbenden samen om duurzame ecosystemen te creëren en open source-innovatie op wereldschaal mogelijk te maken."