• 28/03/2012
  • |     BB

Kunststofverwerkers vooral bezorgd om marges

Belgische kunststofsector ziet zich naar eigen zeggen ‘verplicht om duurdere grondstofprijzen door te rekenen aan klanten’.

Trefwoorden: #agoria, #essenscia, #federplast, #kunststof, #plastic

Lees verder

Nieuws

( Foto: Federplast )

ENGINEERINGNET.BE -- Federplast vertegenwoordigt de kunststof- en rubberverwerkende leden van Agoria, de federatie van de technologische industrie, en essenscia, de federatie van de chemische industrie en life sciences.

Ter gelegenheid van haar Algemene Vergadering publiceerde Federplast de resultaten van een rondvraag bij haar leden. Die wijst er op dat kunststofverwerkers in eerste instantie bezig zijn met het behoud van hun marges op de korte termijn.

De bedrijven uit de sector blijken vooral bevreesd voor een erosie van de marges als gevolg van de sterke stijgingen van de grondstofprijzen. Zo steeg in de eerste twee maanden van 2012 bijvoorbeeld de prijs van polyolefines en polystyrenen – de meest gebruikte grondstoffen - met 11% tot 16%.

Als deze in de volgende maanden nog verder omhoog gaan, dan zullen verpakkingen, bouwproducten, technische onderdelen en consumentengoederen van kunststof en rubber duurder worden.

‘De toekomst van kunststof- en rubberverwerkende bedrijven is bedreigd als ze die prijsstijgingen niet kunnen doorrekenen aan de gebruikers’, aldus Federplast in een persbericht.

De lange-termijntrend van duurdere en schaarse grondstoffen biedt anderzijds meer opportuniteiten voor recyclage.

Zo heeft Federplast, samen met de recuperatiesector (FEBEM), het Vlaams Kunststofcentrum (VKC) en het technologisch centrum van de textielindustrie (CENTEXBEL), een projectvoorstel ingediend bij het Agentschap Ondernemen in Vlaanderen om te onderzoeken of afvallen van textielbedrijven kunnen worden omgezet in grondstoffen voor kunststofverwerkers en omgekeerd.