• 25/06/2012
  • |     BB

Federplast vraagt strengere renovatieverplichting voor overheden

Het beperken van de renovatieverplichting tot gebouwen die eigendom zijn van de nationale centrale overheden in Europa is een slag in het water, vindt kunststoffederatie Federplast.

Trefwoorden: #Federplast, #renovatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE -- Het voorlopige akkoord tussen vertegenwoordigers van het Europese Parlement en de Europese lidstaten om de oorspronkelijke doelstellingen van de Energie-efficiëntie Richtlijn voor energiebesparende renovaties van gebouwen te beperken, kan niet rekenen op bijval van de Belgische kunststoffederatie Federplast.

Volgens dat voorstel zou de renovatieverplichting in de Europese lidstaten beperkt worden tot gebouwen die eigendom zijn van de centrale overheden. De maatregel zou daardoor slechts betrekking hebben op 2% van de in totaal 22 miljoen overheidsgebouwen die oorspronkelijk werden beoogd!

Petri Ven, senior advisor Bouw & Normalisatie bij Federplast.be, bevestigt dat 'besparen op het energieverbruik van gebouwen van doorslaggevend belang is voor een succesvol Europees beleid voor meer energie-efficiëntie. Gebouwen vertegenwoordigen immers 40% van het energieverbruik'. Maar volgens Federplast is het huidige voorstel van de Europese Raad 'slechts een zwakke afspiegeling van de oorspronkelijke doelstellingen'.

De kunststoffederatie stelt veeleer voorstander te zijn van een jaarlijkse renovatie van 3% van alle overheidsgebouwen in Europa: 'Een dergelijk engagement is niet alleen nodig om de ambitieuze Europese doelstellingen op het vlak van energie-efficiëntie en klimaatbeheersing tegen 2020 te behalen, het kan daarenboven 1.6 tot 2 miljoen bijkomende arbeidsplaatsen creëren'.

Energiebesparende renovatie van gebouwen creëert niet alleen bijkomende tewerkstelling in de bouwsector, maar evenzeer bij kunststofverwerkende en andere bedrijven die producenten zijn van isolatiematerialen, van energiebesparende ramen en deuren en van producten voor een betere luchtdichtheid van gebouwen.


ACHTERGROND
Federplast.be is de Belgische vereniging van Producenten van Kunststof- en Rubberartikelen en een gemeenschappelijke koepelstructuur van Agoria en Essenscia. De associatie vertegenwoordigt 254 bedrijven, met 23.000 werknemers en een gezamenlijke omzet van 8 miljard euro.