Duitse magneetvrije inductiemotor haalt topprestaties

Mahle, toeleverancier van auto-onderdelen ut Stuttgart, heeft een magneetvrije, inductiemotor met een rendement van meer dan 95% ontwikkeld.

Trefwoorden: #automative, #EV, #inductiemotor, #magneet, #Mahle

Lees verder

Nieuws

( Foto: Mahle )

ENGINEERINGNET.BE - De meeste EV’s lopen op synchroonmotoren met permanente magneten. Die zijn in de regel efficiënter en energiezuiniger dan inductiemotoren zonder permanente magneten.

Mahle combineerde de sterktes van verschillende elektromotorconcepten tot een makkelijk schaalbare elektromotor voor kleine en grote wagens en zelfs zwaardere bestelwagens. Maar bovenal benadrukt het dat het daarvoor geen magneten, en dus geen zeldzame aardelementen nodig heeft.

Niet alleen maakt dat de productie milieuvriendelijker maar ook goedkoper en men is minder afhankelijk van hulpbronnen die geografisch of politiek gevoelig zijn.

Zijn contactloze krachtoverbrenging -roterende en stationaire delen in de motor hebben geen contact met elkaar- maakt de inductiemotor slijtage- en dus onderhoudsvrij en zeer efficiënt: meer dan 95% op bijna alle werkingspunten (waarden die alleen Formule E-racewagens halen tot nu toe) niet alleen bij de hogere snelheden maar ook in het echte wegverkeer.

Om energie naar de rotor te krijgen gebruikt het een wisselend magnetisch veld dat tot gelijkstroom omgevormd wordt. De permanente magneten zijn vervangen door coils die een magneetveld opwekken in de luchtspleet en ... koppel. De kracht van het veld is te sturen.

Tijdens de ontwikkeling van het prototype gebruikte Mahle een simulatieproces dat verschillende ontwerpen op specifieke parameters aanpaste tot een optimum werd gevonden.

De aanpak is niet alleen sneller maar ook goedkoper dan conventionele processen.


Klik hier om hierover een video te bekijken