VUB, KU Leuven en UGent brengen maatschappelijke uitdagingen AI in kaart

Het Kenniscentrum Data & Maatschappij zal in de komende vijf jaar haar werking verder kunnen uitbouwen en een dienstenaanbod opzetten voor organisaties die aan de slag willen gaan met AI.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #kenniscentrum, #KU Leuven, #UGent, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: worawutprasuwan - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het Kenniscentrum Data & Maatschappij is een samenwerking tussen VUB, KU Leuven en UGent.

Rob Heyman, coördinator van het Kenniscentrum: “In weerwil van wat je van universiteiten zou denken is de rol van het Kenniscentrum een erg praktische en pragmatische: we bieden concrete tools en ondersteuning voor bedrijven, het beleid, het middenveld en de burger.”

Artificiële Intelligentie (AI) zal in alle domeinen voor verandering zorgen en dit zorgt voor heel wat juridische, maatschappelijke en ethische uitdagingen. Om dit proces te begeleiden is in 2019 het kenniscentrum in het leven geroepen onder impuls van het Vlaams Beleidsplan AI.

Het kenniscentrum brengt de maatschappelijke, ethische en wettelijke uitdagingen inzake AI en datagedreven toepassingen in kaart en zoekt met experten naar adviezen, oplossingen en kennis over hoe AI optimaal innovatie in Vlaanderen kan stimuleren.

Coördinator Heyman: “We kijken ook breder en houden nauwgezet de Europese en internationale ontwikkelingen op gebied van AI en data(regulering) in de gaten. We proberen dit dan heel concreet te vertalen naar de behoeftes van ons publiek: bedrijven, sectororganisaties, beleidsmakers, en het brede publiek.”

Op dit moment beschikt het Kenniscentrum Data & Maatschappij al over een beleidsmonitor, die een overzicht van relevante beleidsdocumenten voorziet. Er werden ook al verschillende tools gelanceerd om bedrijven in staat te stellen om de ethische en juridische aspecten van AI mee te nemen in hun innovatie.

Met korte primers wil het centrum cruciale vragen over AI en data op een eenvoudige manier uitleggen aan het brede publiek.


Klik hier voor de website van het kenniscentrum