Primeur: staalproductie met mix methaan en groene waterstof

Voor het eerst is een mengeling van 30% waterstof en aardgas gebruikt bij het smeden van staal. Dat gebeurde in het Italiaanse Rho (Milaan) in GIVA's smeltovens van Forgiatura A. Vienna.

Trefwoorden: #GIVA Group, #Italië, #RINA, #staal, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: GIVA Group )

ENGINEERINGNET.BE - De succesvolle proef vond plaats na een jaar studies en laboratoriumtests.

Snam was ontwikkelaar en promotor van het project. Het multinationale inspectie-, certificerings- en ingenieursbureau RINA verzorgde de technische analyses en de laboratoriumfase. Staalproducent GIVA Group stelde zijn Forgiatura Vienna-fabriek open voor de praktijktest. Sapio leverde het mengsel van methaan en waterstof.

"Deze test is het concrete bewijs dat de waterstofproductieketen in Italië een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan het koolstofarm maken van complexe en energie-intensieve industrieën zoals de staalproductie,” aldus Ugo Salerno, voorzitter en CEO van RINA.

“Waterstof kan een geweldige bondgenoot zijn voor onze Groep”, vindt Jacopo Longhi Wenen, van de GIVA Group. Steeds strengere regelgeving inzake CO2-uitstoot, maar ook de bereidheid om de milieu-impact van productieprocessen te verminderen, dwingen in de richting van oplossingen. “Aan de andere kant kan het gebruik van waterstof een drijvende markt creëren voor kleppen en actuatoren die dochterondernemingen van de Groep produceren.”

Het waterstof- en aardgasmengsel, dat gebruikt wordt om het staal op te warmen, vergde geen aanpassingen aan de installatie en had evenmin een impact op de industriële branders noch de eigenschappen van het product.

Het potentieel van het project is aanzienlijk. Het gebruik van 30% groene waterstof -geproduceerd met hernieuwbare energiebronnen- in het gasmengsel van de drie staalsfabrieken van de GIVA Groep zou er kunnen resulteren in een vermindering van 15.000 ton CO2-uitstoot per jaar. Dat zou een jaarlijkse CO2-emissiebesparing opleveren van ca. 800.000 euro (berekend op de aankoop van certificaten).

Snam zet zich in om zijn infrastructuur klaar te maken voor het transport van steeds grotere hoeveelheden waterstof en het gebruik in industriële sectoren, zoals de ijzer- en staalindustrie, te promoten.


ACHTERGROND
In september 2020 ging de Hybrit-pilootfabriek op de Svartön-site van SSAB in het Zweedse Luleå van start. Groene waterstof, van het windmolenpark van Vattenfal zorgt er voor de reductie van het ijzererts. Voor het vloeibaar maken van de ijzerpellets worden vandaag echter nog steeds cokes gebruikt. (Lees ook dit eerder gepubliceerd bericht


)