500 sensoren monitoren aardappelteelt

Alle data worden dagelijks via het Internet of Things opgeladen in WatchITgrow.be, het online informatieplatform van VITO dat landbouwers bijstaat om hun percelen efficiënt te beheren.

Trefwoorden: #aardappelvelden, #CurieuzeNeuzen, #De Standaard, #IoT, #landbouw, #sensoren, #UAntwerpen, #VITO, #WatchITgrow.be

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - De laatste jaren zijn er steeds vaker lange perioden van droogte en hitte, met de nodige gevolgen voor de aardappelteelt.

‘In 2018 hadden we 30-40% minder opbrengst’, zegt Jean-Pierre Van Puymbrouck, voorzitter van Belpotato, de brancheorganisatie voor de Belgische aardappelketen. Ook komt de kwaliteit van de aardappelen in het gedrang.

CurieuzeNeuzen in de Tuin plaatste daarom 500 slimme temperatuur- en bodemvochtsensors in diverse aardappelvelden, die verspreid liggen over Vlaanderen.

De sensors meten elke 15 minuten de temperatuur en het bodemvocht. De temperatuur wordt op 3 plaatsen gemeten; laag tegen de grond op 12 cm hoogte, aan het bodemoppervlak en onder de grond (in de bovenste 10 cm).

In de bovenste laag van de grond wordt ook het bodemvochtgehalte gemeten. Deze metingen geven voor het eerst inzicht in het microklimaat waarin de aardappelplant groeit.

Alle data worden dagelijks via het Internet of Things automatisch opgeladen in WatchITgrow.be, het online informatieplatform van VITO dat landbouwers bijstaat om hun percelen efficiënt te beheren.

WatchITgrow gebruikt diverse databronnen waaronder satellietbeelden, weersgegevens, bodemdata, Internet of Things en gebruikersdata, en genereert zo informatie over de groei en gezondheid van de gewassen. Hierdoor kan de teler tijdig ingrijpen of bijsturen waar nodig en de productie verbeteren.

De onderzoekers gebruiken deze data om inzicht te verwerven in het microklimaat op de aardappelvelden. Dit alles wordt gecombineerd met bodemanalyses uitgevoerd door UAntwerpen.

Hiermee wordt de capaciteit van de bodem om koolstof op te slaan bestudeerd en de aanwezigheid van organisch materiaal dat cruciaal is voor de gezondheid van de bodem.

Doel van het project is om de opgedane kennis bij de aardappelteler te brengen zodat deze met gerichte informatie in staat is om beter in te spelen op hete en droge periodes.

CurieuzeNeuzen in de Tuin is een initiatief van UAntwerpen en De Standaard in samenwerking met Rabobank, Orange, VITO, de VMM, het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, het Departement Omgeving, Bio-Planet, DPD en Aquafin.