Chronische ziekten mogelijk vroeg op te sporen via adem

Wageningen University & Research gaat samen met onder meer UMaastricht en Maastricht UMC+ in de adem van mensen continue de bacteriële fermentatie in de darmen meten.

Trefwoorden: #adem, #bacteriën, #darmen, #fermentatie, #Instrument Development Engineering & Evaluation, #Maastricht Instruments, #Maastricht UMC+, #Sensus, #TSE Systems, #UMaastricht, #Wageningen University & Research

Lees verder

research

( Foto: WUR )

ENGINEERINGNET.BE - Dit kan leiden tot effectievere en gerichte preventie en behandeling van chronische ziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft aan dit vierjarige onderzoek een subsidie toegekend van ruim één miljoen euro.

In Maastricht zijn speciale kamers waar sensoren komen die continue de adem van mensen kunnen meten voor die fermentatiegassen. 'Een proefpersoon gaat erin en komt er een aantal dagen niet meer uit,' zegt onderzoeker Evert van Schothorst.

'Er wordt 24 uur per dag gecontroleerd verse buitenlucht naar binnen geleid en de door de proefpersoon uitgeademde lucht afgezogen en vervolgens gemeten.'

In de uitademingslucht meten de onderzoekers de gassen die bij het fermentatieproces vrijkomen, zoals methaan, waterstofsulfide en waterstof. Dit geeft informatie over de fermentatie van eiwitten en koolhydraten in de mens.

Daarna kan worden onderzocht welke impact voeding, medicatie en lichaamsbeweging hebben op onze darmbacteriën, stofwisseling en gezondheid. 'In de toekomst hopen we door het aanpassen van voeding chronische ziektes zoals bijvoorbeeld diabetes te voorkomen,' zegt Van Schothorst. 'Maar dan moeten we eerst weten welke invloed die bacteriën in onze darmen hebben op de fysiologie van de mens.'

Onze darmen bevatten biljoenen bacteriën, die onverteerbaar voedsel zoals vezels in volkoren producten, peulvruchten en fruit fermenteren. Deze kunnen niet verteerd worden in het eerste gedeelte van de darmen.

Tijdens dit proces ontstaan 'producten' die gunstige effecten kunnen hebben op stofwisseling, immuunsysteem en gezondheid van onder meer onze hersenen. Een goede microbiële fermentatie is dus essentieel voor het behoud van onze gezondheid.


Andere partners in het project zijn: Instrument Development Engineering & Evaluation, Maastricht Instruments, Sensus en TSE Systems.