TideWise uit Brazilië wint Open Innovation Challenge 2021

De start-up ontwikkelde een onbemand vaartuig met geavanceerde sensors dat de efficiëntie van onderwaterinspecties verhoogt. De prijs bedraagt 20.000 euro voor ontwikkeling van het vaartuig.

Trefwoorden: #50Hertz, #Brazilië, #drone, #Elia Group, #onbemand vaartuig, #onderwaterinspecties, #Open Innovation Challenge 2021, #sensors, #TideWise

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Deze wedstrijd wil innovatie aanmoedigen in domeinen die verband houden met de werkzaamheden van Elia Group als netbeheerder. Dit jaar lag de focus op innovatieve oplossingen voor de integratie van offshore windenergie.

De jury koos de Braziliaanse start-up TideWise uit als winnaar omdat hun technologie snel een oplossing kan bieden voor offshore uitdagingen binnen Elia Group. De andere finalisten waren Youwind Renewables, Forssea Robotics, Avasition en Optalay.

Het bedrijf ontwikkelde een onbemand vaartuig met geavanceerde sensors om lucht-, oppervlak- en onderwatergegevens te verzamelen. Hierdoor kunnen er op afstand inspecties en opmetingen worden uitgevoerd in bijna realtime.

Door het gebruik van artificiële intelligentie zijn hun vaartuigen op afstand te besturen en kunnen er bijgevolg offshore inspecties uitgevoerd worden in situaties waar het risico en de kosten voor het inzetten van mensen ter plekke te hoog zijn. Ook kan het vaartuig een drone dragen.

De finalisten van dit jaar zijn afkomstig uit vijf landen: Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, IJsland en Brazilië. De start-ups konden hun ideeën indienen in een van de vier categorieën: duurzaamheid, beheer en onderhoud op afstand, netintegratie en ‘outside the box’-oplossingen.


De Open Innovation Challenge 2021 is een gezamenlijk initiatief van de Belgische en Duitse transmissienetbeheerders Elia en 50Hertz.